Sice bych to nikdy nenapsal tak vulgarne a zjednodusene, ale v zasade mi na portalu o "zdravem zivotnim stylu" (nedavno byl podtitulek radsi zmenen na "chytre na zivot", aby si nikdo snad nemyslel, ze se zde dozvi neco o zdravi?) absolutne chybi clanky o pohybu a jeho vlivu na zdravi.
Misto toho se resi stale dokola pecivo, BIO, homeopatie, ecka a podobne srandy, na kterych se da dobre vydelavat. Chemie v jidle je jistojiste problematicka, ale na zdravi ma daleko zasadnejsi vliv tricetiminutova prochazka na cerstvem vzduchu.
Urcite neni k zahozeni vedet, co jist pro zdrave kosti, ale zase ma mnohem vetsi ucinek tricet minut domaciho posilovani. Skvely clanek vysel o kloubnich preparatech, ale nikdo nenapise, ze pro zdravi kloubu je nejdulezitejsi pohyb. A kdyz uz cirou nahoodou ano, tak se opakuji stale dokola nesmysly o skodlivosti behu a prospesnosti plavani. Velke diskuze se vedou o oleji a prospesnosti ruznych druhu pro zdravi cev. Jit si trikrat tydne zabehat ma pritom mnohem vetsi vliv.
Redaktorka v nedavnem clanku se divi, kdyz ji osviceny lekar rekne, ze pohyb ma na zdravi zad mnohem vetsi vliv nez zpusob noseni skolni tasky - coz neni pritom zadna novinka a pro o problematiku se aspon minimalne zajimajiciho cloveka to nemuze prekvapit. Stejne jako fakt, ze pro drtivou vetsinu lidi jsou vlozky do bot nesmyslem a nejzdravejsi je hlavne chodit a idealne naboso.
Jenomze za pohybem malokdy stoji nejaky velky marketing, takze lide ziskavajici sve znalosti ctenim reklamnich letaku, jsou pak najednou udiveni, ze spousta veci jde tak snadno a mira nakladu zavisi na vlastni marnotratnosti.
Zdravím Vás, o prospěšnosti pohybu jsme na Vitalii měli již řadu textů, možná jen unikly vaší pozornosti. Je pravda, že nejsme server zaměřený přímo na sportovní aktivity, ale informace o pozitivním vlivu pohybu se v článcích objevují pravidelně. Nicméně díky za připomínku, pokusíme se s tím udělat něco víc. Mějte se pěkně, LK, Vitalia.cz
Když mně předeběhne, tak moje žena chleba peče. Většinou se s tím ale pomazlím já. Pečeme chleba, v normální troubě už druhým rockem. Směsi si vozíme z německa. Složení směsí je bez barviv a konzervantů. Chutnají nám hlavně celozrnné, žitné nebo slunečnicové směsi. Chleba vydrží maximálně týden, protože je snězen.
Každý, kdo nás viděl někdy vyrábět ten zázrak, tak pochopil jak to je snadé. Prostě jenom smíchám vodu s kilem směsi a kvasnicemi, pořádně promíchám/hnětu vařečkou, hvízdnu to do vymaštěné formy. S tou pak do předehřáté trouby na 50°C, nebo na kamna. A na konec hodinku na 180°C. Nejhorší ze všeho je snad jenom umýt mísu od těsta, to trvá déle, než hnětení :)
Teď mám v plánu zkusit kváskový, abych ověřil, jaký bude rozdíl v chuti.
K domácímu pečení nás dohnala zvědavost, prostě si vyzkoušet, jestli to jde. Potom informace o složení, které v obchodech chybí a sice na vyžádání bych je dostal, ale pruďte furt prodavačky. Nevím, proč legislativa rozhodla o označení rozmraženo/čerstvé, ale povinnost uvádět u pečiva v regále složení chybí.
No a ekonomický ukazatel také. 1kg směsi vyjde na 0,70€(cca 18,-CZK). Hodina v troubě ani ne 1kWh, takže cca +4,50CZK. Většina podobných celozrných chlebů, se v okolí prodává za 30,- a více a není to 1kg.
A proč kupovat směsi, zkuste, jak to dělám já ;)
http://www.vaclavkrejci.cz/poctivy-domaci-chleb
Takže podle toho soudím, že vyděláváte méně než ukrajinský dělník, že se Vám to vyplatí. :-) Pokud to hnětení a následné čištění formy trvá do půl hodinky (a to nepočítám hlídání těsta a trouby), tak jste ušetřil za tu půl hodinu práce cca 8,50 Kč, což se vyplatí někomu kdo vydělává méně než 17 korun na hodinu. Vy o někom takovém víte?
Myslím si že článek je pravdivý. Mám několik kamarádek, které už jsou matkami a tvrdí že pečou chleba doma, ale není to pravda. Pravda je, že než upéct nebo koupit chleba tak se koupí pro děcka různé keksy, chipsy, párky v rohlíku a večer se nasmaží hranolky pro "manžu" a ostatní si taky ďobnou.
Pochybuji o tvrzení, že nízká konzumace chleba je zapřičiněna nutností ukrojit si krajíc. M.j. se prodává i krájený chléb. Příčinu vidím v obrovské nekvalitě a nechutnosti babišových hnusných Šumav i vzduchem plněných bochníků některých menších pekáren. Dobrý chléb dnes umí a chce umět vyrobit jen několik málo pekařů a pokud nemůžete jezdit za nákupem kilometry tak se spokojíte s polskými dopeky rohlíků z Lídlu.
Vyvinuli jsme se aby jsme jedli potraviny rychle dostupne s velkou kalorickou hodnotou.
Tak je jime, no.
Tak ty lidi, jejichz organismus toto pretezovani nesnese, vymrou a zustanou ti, jejich srdce neprdne ani pote, co se zevnitr vybouchaji k prasknuti lupinky, dorty, hamburgery a susenkami a zaliji to kolou.
Ne ne ne. Tohle opravdu není o lenosti. To je o tom, že poživatelný chleba se u nás prakticky nedostane.
Jistě v obchodech se tu a tam nějaký lepší (ze vší té hrůzy) najde ale pokud se na nákup dostanete až večer při cestě z práce, už tam prostě jsou jen ty nepoživatelné.
Při občasných cestách do Německa si chleba vozím odtamtud. Je dražší ale je to chleba.
Radši začněte i u nás prodávat skutečné potraviny a ne hrůzy bez chuti plné chemie. Pak je budou lidi kupovat.
ale z přídavných látek v jídle které se před 20 lety do jídla nedávaly. To mění vlastnost jídla a lidé kteří jedí doma vytvořené jídla (namelou si vlastní maso) nejí kupované věci plné fruktózy ze zrní l-cysteinu a podobných srágor tak jsou hubení ikdyž jí smažené na sádle a sladkého tuny.