Když mně předeběhne, tak moje žena chleba peče. Většinou se s tím ale pomazlím já. Pečeme chleba, v normální troubě už druhým rockem. Směsi si vozíme z německa. Složení směsí je bez barviv a konzervantů. Chutnají nám hlavně celozrnné, žitné nebo slunečnicové směsi. Chleba vydrží maximálně týden, protože je snězen.
Každý, kdo nás viděl někdy vyrábět ten zázrak, tak pochopil jak to je snadé. Prostě jenom smíchám vodu s kilem směsi a kvasnicemi, pořádně promíchám/hnětu vařečkou, hvízdnu to do vymaštěné formy. S tou pak do předehřáté trouby na 50°C, nebo na kamna. A na konec hodinku na 180°C. Nejhorší ze všeho je snad jenom umýt mísu od těsta, to trvá déle, než hnětení :)
Teď mám v plánu zkusit kváskový, abych ověřil, jaký bude rozdíl v chuti.
K domácímu pečení nás dohnala zvědavost, prostě si vyzkoušet, jestli to jde. Potom informace o složení, které v obchodech chybí a sice na vyžádání bych je dostal, ale pruďte furt prodavačky. Nevím, proč legislativa rozhodla o označení rozmraženo/čerstvé, ale povinnost uvádět u pečiva v regále složení chybí.
No a ekonomický ukazatel také. 1kg směsi vyjde na 0,70€(cca 18,-CZK). Hodina v troubě ani ne 1kWh, takže cca +4,50CZK. Většina podobných celozrných chlebů, se v okolí prodává za 30,- a více a není to 1kg.