Až na to, že nepoznáte, kolik dalších chlebů ten plesnivý "nakazil" - jen to na nich zatím není vidět.
A to, že kupujete rozpékané pečivo, vůbec nemusíte poznat, protože to prodejce nemusí uvádět - alespoň prozatím (více http://www.vitalia.cz/clanky/kvalita-dopekaneho-peciva/). Tak i proto se to řeší.
No jasne, ono je to tak jednoduche. Poznate pecivo pripravene z polotovaru, dopekane pecivo, rozpekane pecivo?
Dalsi vec. Neco je plesnove, tak sahnu po tom co je vedle, to bude do zajista v poradku.
Zakaznik nema sanci zjistit z ceho a jak se vyrobek pripravil, proto je existuji normy a kontrola.
co je tohle za blabol? jak nema moznost zjistit? kdyz na to prijde tak na ty provozovne zjistite i z jakyho pole bylo obili ze kteryho je, normy s tim nemaji nic spolecnyho.
no a pokud sahnete po chlebu vedle toho plisnaka tak jste hlupak, on je vlastne hlupak co nezna cenu sveho zdravi a penez kazdy kdo v tech super-hyper nakupuje pecivo ci zeleninu misto svyho lokalniho pekare/zelinare/reznika ... lidi jsou liny a umi maximalne prudit, ale aby se starali sami to je ani nehne.
V pekárně Kauflandu jsem několik let pracoval. Igelitové pytle se zmrzlými předpečenými chleby dovozené z Polska a dalších zemí jsme 6-12 hodin před pečením vyndavali z papírových krabic z mrazáku do přepravek, aby rozmrzli. Toto se týká pouze chlebů, pečivo se nerozmrazovalo, do pece se dávalo zmrzlé. Žádný chleba nesměl být v přepravce déle než 12 hodin. Kontrolory nalezený chleba tedy zplesnivěl, protože byl rozmražen příliš brzy. Pokud je v krabici například 12 nebo 16 chlebů a prodají se 3 denně, je potřeba vyndat z mrazáku jen pár kusů a ne celou krabici. Fluktuace zaměstnanců je velká a někteří z nich nepoužívají mozek, takže se občas stalo, že jich někdo dal rozmrazit příliš mnoho chlebů a následující směna je dávala zpět do mrazáku. Při opakovaní tohoto prohřešku zaměstnance jsem na přepravky začal psát, kolik chlebů v ní může být maximálně a kolik minimálně. Bohužel se počty prodaných kusů za den měnili s tím, jak se měnila cena výrobku stanovená centrálou, kvalita zboží od dodavatele a návyk zákazníků po akčním zlevnění, takže bylo nutné tyto počty povolených rozmrazených chlebů měnit.
Nález kontrolorů je jednoznačně selhání vedoucího úseku pekárny a jeho podřízeného, který se této chyby dopustil. Vedoucí pekárny je ovšem přetížený úplně stejně jako všichni ostatní zaměstnanci a nemá příliš mnoho času věnovat se samotnému vedení. Pro každý úsek supermarketu jsou stanovené počty odpracovaných člověkohodin týdně, které mohou zaměstnanci na daném úseku odpracovat. Tyto kritéria jsou až nelidsky přísná. Zaměstnanci se musí strhat, aby při takto nízkém počtu zaměstnanců vše stihli. Kdo se nechce strhat dobrovolně, na toho se začne křičet. Vedoucí pekárny má těžkou úlohu - zjedné strany ho tlačí snaha o nízké množství vyhozeného pečiva, z druhé požadavek oblastních vedoucích na krásně vypadající pekárnu (čím více napečeného pečiva tím lépe), z třetí strany omezení počtu těch človekhodin.
Vzpomeňte si na tento příspěvek, až příště půjdete do supermarketu.
Pokud nechcete riskovat nákup plesnivého chleba, nekupujte dopékaný chleba (pečený 20-30 minut z rozmraženého polotovaru).
Údajně měl už být schválen nějaký zákon, že to budou muset prodejci sami označovat, co je čersvé pečivo a co dopékaný šmejd.
Předpokládám ale, že jako vždy zapracuje nějaká lobby a zruší se to, případně to budou nějak obcházet.
Řešení na tyto případy je přitom tak jednoduché - při prvním provinění symbolická pokuta 1% obratu, druhé provinění zavření prodejny na týden, třetí provinění zavřít prodejnu navždy. Pokud by zde chtěly řetězce i nadále podnikat, to byste viděli, jak by fofrem stoupla kvalita, aby nemuseli prodejny zavřít :)
Bohužel ČOIka i SZPI jsou potvory úplatné, takže jen dělají bubu a skutek utek. Výsledek podle toho i vypadá, tolik porušení zákonů jen v Kauflandu za poslední rok a nic se neděje, dělají to dál, proč se vzrušovat...
Ani neklikejte. Dala to sem jen kvuli vyssi navstevnosti, ale zadne udaje o vyhlasce tam nejsou. Pouze obecny kec, ze se pripravuje.
Tak pani Krbcova, nechcete dat link radsi opravdu na vyhlasku, misto zbytecneho clanku, ve kterem nic neni?
Dal bych sem ten link sam, ale nepodarilo se mi tu vyhlasku na MZE najit. Udajne uz ma byt hotova, nevim.
Dobrý den, mám za to, že v článku je to vysvětleno jasně a jednoduše. Pokud Vás zajímají podrobnosti, začít můžete např. zde: http://www.bezpecnostpotravin.cz/zmena-vyhlasky-o-mlynskych-a-pekarskych-vyrobcich.aspx
Ano dekuji, toto uz je spravny link na vyhlasku. Proc jste predtim poslala ten nesmyslny link na clanek, kde o te vyhlasce neni ani slovo, pouze ze se pripravuje? Opravdu jen kvuli zvyseni ctenosti? Kolik mate za pageview?
Polepšete se.
Shrneme podstatne info:
Vyhláška 182/2012 Sb. mění vyhlášku 333/1997 Sb. s účinností od 1. srpna 2012. Jednou ze změn je povinnost označovat při prodeji pečivo, které bylo rozmrazené nebo pečené ze zmrazeného polotovaru.