V pekárně Kauflandu jsem několik let pracoval. Igelitové pytle se zmrzlými předpečenými chleby dovozené z Polska a dalších zemí jsme 6-12 hodin před pečením vyndavali z papírových krabic z mrazáku do přepravek, aby rozmrzli. Toto se týká pouze chlebů, pečivo se nerozmrazovalo, do pece se dávalo zmrzlé. Žádný chleba nesměl být v přepravce déle než 12 hodin. Kontrolory nalezený chleba tedy zplesnivěl, protože byl rozmražen příliš brzy. Pokud je v krabici například 12 nebo 16 chlebů a prodají se 3 denně, je potřeba vyndat z mrazáku jen pár kusů a ne celou krabici. Fluktuace zaměstnanců je velká a někteří z nich nepoužívají mozek, takže se občas stalo, že jich někdo dal rozmrazit příliš mnoho chlebů a následující směna je dávala zpět do mrazáku. Při opakovaní tohoto prohřešku zaměstnance jsem na přepravky začal psát, kolik chlebů v ní může být maximálně a kolik minimálně. Bohužel se počty prodaných kusů za den měnili s tím, jak se měnila cena výrobku stanovená centrálou, kvalita zboží od dodavatele a návyk zákazníků po akčním zlevnění, takže bylo nutné tyto počty povolených rozmrazených chlebů měnit.
Nález kontrolorů je jednoznačně selhání vedoucího úseku pekárny a jeho podřízeného, který se této chyby dopustil. Vedoucí pekárny je ovšem přetížený úplně stejně jako všichni ostatní zaměstnanci a nemá příliš mnoho času věnovat se samotnému vedení. Pro každý úsek supermarketu jsou stanovené počty odpracovaných člověkohodin týdně, které mohou zaměstnanci na daném úseku odpracovat. Tyto kritéria jsou až nelidsky přísná. Zaměstnanci se musí strhat, aby při takto nízkém počtu zaměstnanců vše stihli. Kdo se nechce strhat dobrovolně, na toho se začne křičet. Vedoucí pekárny má těžkou úlohu - zjedné strany ho tlačí snaha o nízké množství vyhozeného pečiva, z druhé požadavek oblastních vedoucích na krásně vypadající pekárnu (čím více napečeného pečiva tím lépe), z třetí strany omezení počtu těch človekhodin.
Vzpomeňte si na tento příspěvek, až příště půjdete do supermarketu.
Pokud nechcete riskovat nákup plesnivého chleba, nekupujte dopékaný chleba (pečený 20-30 minut z rozmraženého polotovaru).