A proto naprostá většina, konkrétně 65 % lidí na světě, laktózu v dospělosti trávit dost dobře neumí a mají nějakou formu intolerance laktózy.
Jinak produkce enzymu laktázy u každého člověka neustále s věkem klesá, takže intoleranci laktózy lze dostat v jakémkoli věku.
Jakou evoluční výhodu by přineslo savcům trávení mléka v dospělosti? Že by třeba kočky (psi, koně, ...) chovaly kravičky na mléko a tím si zajišťovaly dostatek potravy?
Aby to člověku přineslo evoluční výhodu, musí ukrást mléko někomu jinému v dospělosti.
Možná to souvisí s tím, že člověk jako jediný druh je natolik inteligentní, že když už má krávu, tak místo, aby ji zabil a snědl hned, tak ji ustájí a žije z jejího mléka několik let.
A co se týče intolerance k laktáze, třeba v Indii je rozšířena téměř 100%, přesto se tam téměř žádné jídlo (z výjimkou některých náboženství) bez mléka neobejde. Když udělají z mléka jogurt nebo paneer, tak už to najednou trávit můžou bez jakýchkoliv problémů.
kdyz uz tu oeprujete cisly, proc se nepodivejte na slozeni populace podle intolerance k laktoze? zjistite, ze jde predevsim o skupiny lidi fungujicich na okamzite spotrebe dane jejich prostredim, naopak lide, kteri zili s odlozenou spotrebou (diky zmenam rocnich obdobi) s travenim laktozy problem nemaji, adaptovali se na ni.