Společnost Tchibo žádala o schválení tvrzení, že složka kávy „C21“ snižuje spontánní lámání vlákna DNA u obecné populace. Což je důležité pro vznik různých nemocí a kvůli rychlejšímu stárnutí. Evropský úřad pro potraviny EFSA sice uznal spontánní lámání vlákna DNA za fyziologický efekt, ale neuznal účinek u kávy za prokázaný, viz www.efsa.europa.eu.
Důkazy pro zdravotní tvrzení stále chybějí
První dokazovací studie, která sice byla prováděna na lidech a s kávou C21, nebyla vedena tak, aby společně působící faktory nemohly ovlivnit výsledek. Pro další čtyři studie byly použity jiné kávy než C21, píše Evropský úřad pro potraviny. Kromě toho dvě z nich neměly porovnávací kontrolní skupinu, třetí a čtvrtá nevykazovala spontánní lámání vlákna DNA. Kromě toho EFSA neuznal, že by studie prováděné na zvířatech nebo in vitro mohly prokázat účinek kávy C21 konzumované lidmi.
Káva má přesto řadu pozitivních účinků na zdraví. Podle lékaře Pavla Kohouta obsahuje přes 200 zdraví prospěšných látek s antioxidační aktivitou, některé přispívají k ochraně například před rakovinou. „Až 70 procent denně přijatých antioxidantů mohou tvořit právě antioxidanty zkonzumované v kávě,“ řekl.