Máte rádi kávu, ale dělá vám trochu problém vyznat se v různých druzích tohoto aromatického lahodného nápoje? Dali byste si občas i něco jiného než espresso, ale nevíte, co od dalšího nápoje čekat? Přinášíme vám manuál kávového experta.
Espresso
Nápoj o objemu zhruba 30 ml vyrobený pod tlakem přibližně 9 barů s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund – to je espresso. „Chceme-li připravit dokonalé espresso, pak musíme použít 14 g kávy. Prvním a základním kritériem hodnocení kvality extrakce je kávová pěna na povrchu – crema, jež se během ní vytváří. Espresso je jen jedno. Neexistuje žádné malé či velké espresso a už vůbec ne piccolo,“ vysvětluje Eva Jeřábková z kavárenského řetězce Costa Coffee.
Ristretto
Kratší espresso o objemu zhruba 20 ml. Silnější „kick“, nebo-li česky lidově „kávové nakopnutí“, je bohaté v chuti, nikoliv však v objemu kofeinu.
Espresso doppio (Double Shot)
Tento oblíbený kávový nápoj je extrahován ze 14 g kávy jako espresso, ovšem množství vody v jednom šálku je dvojnásobné (60 ml).
Espresso macchiato („makjáto“)
Klasické espresso macchiato je espresso s kapkou mléčné pěny přidané do cremy. Moderní verze nápoje je miniaturní cappuccino – šálek o objemu 80 ml obsahuje espresso a je doplněný až po okraj mikropěnou.
Čtěte také: Káva v supermarketu je stará
Cappucino
Cappucino je silnější nápoj s mléčnou pěnou. Základem je espresso a teplé mléko. Podle klasické italské receptury se jedná o tento poměr – 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny. „V našich kavárnách navíc nabízíme čokoládový a skořicový posyp,“ říká Eva Jeřábková.
Caffè latte
Caffè latte, z italského „caffèlatte“ – káva a mléko. Připravuje se z espressa a krémového mléka. „Je to nápoj jednolité barvy (čehož docílíme rychlým prolitím espressa) s mléčnou pěnou o výšce 1 cm na povrchu a kávovou tečkou uprostřed. Primo a medio velikost si můžete vychutnat ze sklenic, massimo velikost potom ze šálku o objemu 500 ml,“ vysvětluje odbornice.
Corto Classic
Tento kávový nápoj je připraven ze dvou shotů směsi Mocha Italia s mléčnou pěnou zdobenou technikou latté art na povrchu. „Moderní kávový nápoj se servíruje ve sklence o objemu 130 ml. Krátká extrakce dvou dávek espressa zaručuje, že z kávy dostanete opravdu jen to nejlepší. Silná a intenzivní, ale zároveň jemná a krémová,“ seznamuje nás s Caffe Corto Eva Jeřábková.
Flat white
Flat white se připravuje do sklenice nebo cappuccinového šálku ze tří shotů espressa (doppio) extrahovaných stejně dlouho jako ristretto a dolévá se teplým mlékem s pěnou, která vytvoří na povrchu cca 0,5 až 1 cm vrstvu.
Americano
„Americano je espresso doplněné pro zvýšení objemu horkou vodou, a to nejčastěji v poměru 1:5,“ dodává Eva Jeřábková.
Čtěte dále: Chcete si vypít espresso, nebo srkat obarvenou vodu?
Zdroj: Costa Cofee