Káva ze žaludů je výbornou náhražkou klasické kávy

Sdílet

Žaludy nejsou jen podzimní okrasou, ale také léčivým plodem. Vyzkoušejte recepty na čaj, kávu i víno ze žaludů.

Dub je majestátním stromem, který dorůstá až do výše třiceti metrů a dožívá se požehnaného věku, klidně 700 až 1200 let. Jeho plodem jsou žaludy, které dozrávají od začátku podzimu.

Kdy a kde sbíráme žaludy?

Žaludy sbíráme průběžně od poloviny září do půlky října. Nejlepšími místy sběru jsou čisté oblasti, daleko od „civilizace“.

Léčivé účinky

Oloupané, sušené plody dubu – žaludy můžeme s úspěchem použít jako podporu při léčbě srdečních onemocnění, například anginy pectoris, chudokrevnosti, nočního pomočování, potížích s močovými cestami, otocích lymfatických žláz, poruchách trávení, lámavosti kostí nebo na celkové posílení organismu.

Jak zpracovat žaludy

Žaludy můžeme používat čerstvé, nebo je usušit či naložit do lihu.

Žaludový čaj

  • Potřebujeme: 1 polévkovou lžíci najemno nasekaných žaludů, 2 dl vroucí vody
  • Postup: Žaludy zalijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, poté přecedíme a můžeme popíjet. Čaj popíjíme 2× denně po dobu osmi týdnů.

Žaludová tinktura

  • Potřebujeme: 1 lžíci nasekaných žaludů, 2 dl 60% lihu či pálenky
  • Postup: Žaludy přelijeme lihem, vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat (denně protřepáváme, aby se uvolnily léčivé látky). Pak přecedíme a kapky užíváme 2× denně 25 kapek po dobu osmi týdnů.

Žaludový prášek

  • Žaludový prášek celkově posiluje organismus, srdce, krev, trávení i kosti.
  • Žaludy upražíme v troubě na 160 stupňů Celsia 10 až 15 minut, pak je oloupeme a rozdrtíme na prášek, který uschováváme ve skleněné, dobře uzavíratelné nádobě. Užíváme ho 3× denně na špičku kulatého nože po dobu tří měsíců.

Žaludové víno při chudokrevnosti a potížích s trávením

  • Potřebujeme: 1 lžíci nasekaných žaludů, 1 šálek jemně nasekaných lístků a kořenů kopřivy, půl lžičky kořene hořce žlutého, 1 l kvalitního červeného vína
  • Postup: Všechny uvedené přísady zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v chladnu a temnu. Užíváme 1× denně 1 štamprle po dobu čtyř týdnů.

Žaludové kloktadlo pomůže při bolestech v krku

  • Potřebujeme: 1 hrst nasekaných zralých žaludů, 0,5 litru vroucí vody
  • Postup: Žaludy přelijeme vroucí vodou a vše necháme 30 minut louhovat. Poté přecedíme, tímto čajem si několikrát denně vykloktáme. Tuto proceduru provádíme denně po dobu 3 dnů (denně musí být čerstvě připravený čaj).

Žaludové kafe

Káva ze žaludů je výbornou náhražkou klasické kávy. Na rozdíl od ní neobsahuje dráždivý kofein, posiluje srdce, krevní oběh i trávení.

Žaludová drť na přípravu kávy

Žaludy oloupeme, nasekáme, nasypeme na pánev a opatrně je opražíme. Potom je rozmixujeme či v hmoždíři rozdrtíme. Vzniklou drť usušíme a skladujeme v dobře uzavřené nádobě.

Žaludová káva

  • Potřebujeme: 3 lžičky drti, 2 dl vroucí vody
  • Postup: Drť přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut odpočívat, pak přecedíme a můžeme popíjet.

Exkluzivní žaludové kafe

  • Potřebujeme: 3 lžičky žaludové drti, špetku skořice, špetku mletého kardamomu
  • Postup: Drť přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut odpočívat, pak přecedíme, posypeme skořicí a kardamomem a máme hotovo.

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).