Každá čtvrtá zakysaná smetana je šizená

4. 2. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Čtvrtina zakysaných smetan uvádí spotřebitele v omyl, zjistil dTest. Obsahují méně tuku, než tvrdí na etiketě. Na chuti mnohým z testovaných výrobků ubírá přidaný škrob.

Spotřebitelský časopis dTest se v únorovém vydání zaměřil na kvalitu zakysaných smetan prodávaných v české obchodní síti. V testu ověřoval, zda obsah mléčného tuku souhlasí s údaji na obalech zakysaných smetan. Z laboratorních analýz vyplynulo, že osm z 32 testovaných výrobků mělo tuku méně.

„Největším hříšníkem byl z tohoto hlediska výrobek s názvem Creme fraiche značky Bohemilk. Místo deklarovaných 38 procent ve skutečnosti obsahoval pouze 33,6 procenta tuku,“ uvedl vedoucí redakce dTestu Daniel Pavlis.

Není bez zajímavosti, že v části testovaných výrobků bylo naopak více tuku, než se na nich uvádělo. Největší plusovou odchylku měla Zakysaná smetana šéfkuchař z Mlékárny Kunín, která deklarovala obsah minimálně 30 procent, laboratoř ho ale naměřila 31,18 procenta. Výrobcům, kteří se „spletli“ ve prospěch spotřebitele, nelze nic vytýkat i z toho důvodu, že procentní údaj o množství tuku doplňovali slovem „nejméně“ nebo „minimálně“. Zavazovali se tím jen ke spodní hranici obsahu tuku, komentuje zjištění dTest.

Přečtěte si: Hledá se skutečný jogurt

Škrob změnil chuť smetany

V zakysaných smetanách dTest dále hledal škrob a nevynechal přitom ani ty, které ho neuváděly ve složení. Dobrou zprávou je, že škrob neobsahoval žádný z 15 výrobků, které ho neměly ve složení uvedený. V kategorii škrobených smetan byla smutným rekordmanem Zakysaná smetana Bio značky Milko z Polabských mlékáren Poděbrady, v níž bylo zjištěno 3,58 procenta škrobu. S biopotravinami si spojujeme tradiční suroviny a výrobní postupy, škrob ve smetaně má ale tradici velmi krátkou.

Přítomnost škrobu v zakysané smetaně žádný český ani unijní předpis nezakazuje a rovněž není stanoveno, kolik ho tam smí být. Výrobci přídavek škrobu odůvodňují tím, že zabraňuje vyvstávání syrovátky, přičemž je chuťově neutrální. To se ale v testu senzoriky nepotvrdilo. Škrob chuť smetan změnil, a to nikoli k lepšímu. V některých smetanách přitom nezabránil uvolňování tekutiny, takže měly řídkou či vodnatou konzistenci.

„Kvalitní smetana se obejde bez škrobu, což ukázal vítěz testu, jímž se stala Pochoutková smetana kysaná Olma s 16 procenty tuku,“ zdůraznil Daniel Pavlis.

Čtěte dále: Neplaťte za chemii, poznejte opravdový jogurt

Zdroj: TZ dTest

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).