Existují pojmy zvané "laktózová intolerance" a "alergie na bílkovinu kravského mléka". Každému se záhadnými projevy můžu doporučit zkusit dočasně eliminovat mléčné výrobky, zvláště u prvního problému s postupujícím věkem stoupá riziko pravděpodobnosti. Ale to ještě neznamená, že je mléko vždy a pro všechny a priori škodlivé.
On někdo něco takového tvrdí? Ten disklajmr, že u osob citlivých to může způsobit problém, je jaksi implicitní a není možné ho opakovat u každé jednotlivé potraviny při jejím hodnocení. Vždyť si představte, tak by v tom případě vypadal jeden odstavec tohoto článku:
Kdo chce snížit riziko problémů se srdcem, měl by se soustředit na to, aby byla jeho strava bohatá na tučné ryby, ale pozor, u citlivých osob můžou vyvolat alergii, rozpustnou vlákninu (ovesné vločky a luštěniny), ale lidi s celiakií si musí vybrat zdroj vlákniny pro ně vhodný, a zeleninu a ovoce, které ale také můžou u citlivých osob vyvolat alergii. Snědením kousku zeleniny nebo ovoce ke každému jídlu, pokud na ně nejste alergičtí, snížíte riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění o 27 %.
Hodně lidí má alergii na ořechy, přesto se ořechy doporučují. Hodně lidí má alergii na ryby, přesto se ryby doporučují. Atd, atd. To, že hodně lidem vadí mléko, zdaleka neznamená, že těm ostatním neprospívá. Já naopak znám hodně lidí, kterým mléko vůbec, ale opravdu vůbec nevadí.