Jaké mýty o pečivu máte na mysli? Snad že zmrazený polotovar pochází z Číny? Ani bych se nedivil. Je ho dokonce snadnější dovézt než ovoce, protože polotovar se pak peče, tedy nedostatky se krásně ztratí tepelnou úpravou. Znechutí mne, jaký podíl na trhu tvoří pečivo ze zmrazeného polotovaru, fakt hrůza. To, co se sype do mouky, se můžeme jen dohadovat, ale věřím, že se přidává uhličitan vápenatý a vitamin B. Fosfáty jsou samozřejmě v kypřícím přípravku. Další chemické látky pro zlepšení konzistence, barvy, tvaru a chuti jistě nebudou chybět.
Uhličitan vápenatý se používá proti tvoření hrudek a je zdravotně nezávadný. Pro jakékoliv nežádoucí účinky byste musel sníst takového chleba kolem 100 kg během jednoho dne.
Přidaný vitamín B? Přidává se vitamín C, protože je to antioxidant a prodlužuje dobu, než se chleba začne kazit. Vitamíny skupiny B se nepřidávají, jsou normální součástí mouky.
Vitamín B se přidává 100%, protože si ze štítků s ingrediencemi pamatuji Niacin. To na tom mouka musí být hodně chudičce.
Že by těžko vstřebatelný uhličitan vápenatý byla nějaká výhra, to tedy není. Dlouhodobě a každodenně se vůbec nedoporučuje, a jako složka základních potravin, což chleba stále ještě je, může vést k cévním problémům.