Loni poprvé vyšla Zpráva o výsledcích cíleného státního zdravotního dozoru, který ověřoval zdravotní nezávadnost zmrzlin. Kontroly se tehdy zaměřily zejména na dodržování hygienických požadavků na výrobu zmrzliny a také na dodržování těchto pravidel v provozovnách samotných. I server Vitalia.cz vás o výsledcích informoval v článku Nejrizikovější zmrzlina roku 2013? Vanilková.
Loni padly pokuty za 149.700,– Kč, letos je to lepší
„Kromě finančních sankcí bylo uděleno čtyřicet devět opatření, nejčastějším byl příkaz k provedení sanitace a dezinfekce. Dále byl dvakrát dán příkaz k likvidaci směsi a pasty na výrobu zmrzliny s prošlou dobou spotřeby a jednou příkaz ke změně vstupních surovin, a ve čtrnácti případech bylo nařízeno ukončení výroby zmrzliny, ať již celkový provoz nebo pouze závadný druh, nebo pozastavení výroby a prodeje do odstranění zjištěných nedostatků,“ popisuje hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.
V letošním roce se kontroly rozšířily o sledování používaných barviv při výrobě zmrzliny. Dosud bylo provedeno 450 kontrol ve 420 provozovnách společného stravování nabízejících zmrzlinu. Hygienici zatím udělili čtyřicet čtyři finančních sankcí ve výši 104 000,– Kč, a dále třicet dvě opatření, např. pozastavení výroby zmrzliny, nařízení provedení sanitace, vyřazení polotovarů pro výrobu zmrzliny apod. Jako nevyhovujících z hlediska mikrobiologického bylo hodnoceno šedesát vzorků, zejména z hlediska přítomnosti mikroorganismů znamenajících nedodržení základních hygienických požadavků. V případě použití barviv bylo jako nevyhovujících hodnoceno třináct vzorků zmrzlin, zejména díky přítomnosti nepovolených barviv v polotovarech pro jejich výrobu. Kontroly kvality zmrzliny samozřejmě probíhají i nadále.
Zdroj: Mzcr.cz