Dovolím si citovat z Výroční zprávy Státního úřadu pro jadernou bezpečnost za rok 2016:
Hodnoty hmotnostních aktivit 137Cs v lesních plodech, houbách a zvěřině jsou ve srovnání s ostatními potravinami poměrně vysoké (různé lokality
vykazují značnou variabilitu aktivit 137Cs v důsledku nerovnoměrného černobylského spadu) a jejich pokles je velmi pomalý.
I přes relativně malou spotřebu těchto komodit je příspěvek k celkovému úvazku efektivní dávky z ingesce 137Cs pro průměrného obyvatele významný, zvláště u skupin osob, u nichž je jejich spotřeba vysoká (např. myslivci). Nicméně v porovnání s průměrným přírodním ozářením obyvatele ČR je celkový úvazek z ingesce zanedbatelný.
https://www.sujb.cz/fileadmin/sujb/docs/zpravy/vyrocni_zpravy/ceske/VZ_SUJB_2016_FIN_cast_II.pdf
Ne nadarmo se říká houbě houba. I tak mi houby přijdou jenom jako ukazatel toho, jak znečištěné je prostředí. Pokud mezi ty nejvíce ohrožující toxické kovy budu počítat i arsen a olovo (https://www.blendea.cz/tezke-kovy-v-organismu/ ) byla bych třeba zvědavá na to, kolik olova je v sadech, které jsou poblíž silnic. Počítám, že jich není málo...