Kde se v bordelu vaří, tam to brzy zavřou

4. 2. 2015

Sdílet

 Autor: SZPI.cz
Silné vrstvy mastnoty na pracovních plochách, bez přívodu teplé vody, zbytky jídel všude po zemi, tak fungovala bistra a bar v Praze, Jeseníkách a na Plzeňsku.

Od prvního ledna získali inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) kompetence ke kontrolám pokrmů v zařízeních společného stravování, přičemž se tyto kompetence vztahují na výrobu, uchování, přepravu, ale i prodej. Pod palcem tak nyní mají o třicet pět tisíc provozoven více než do roku 2014. Svou práci ale nešidí, jak ukazují následující obrázky, pořízené při včerejší kontrole ve třech provozovnách společného stravování: bar ve Stodu na Plzeňsku a provozy rychlého občerstvení v Praze a Jeseníku. Provozovny byly okamžitě uzavřeny.

Čtěte k tématu: Inspekce odkrývá zákulisí kontroly potravin

Asijské bistro Jeseník

  • kontrolovaná osoba Phuong Thanh Dang
  • Lipovská 1054/5, Jeseník
  • V provozovně rychlého občerstvení s přípravou teplých pokrmů inspektoři zjistili zásadní nedodržení hygienických požadavků, mj. výskyt mrtvých i živých škůdců – Rus domácí – v přípravně masa, ve skladu i v hlavní části výroby teplých pokrmů. Stav podlah a stěn neumožňující důkladnou očistu a v celé provozovně inspekce zjistila nečistoty, které evidentně vznikly v důsledku dlouhodobého zanedbání úklidu, např. zbytky surovin a pokrmů na podlaze a vrstvy zaschlých mastných nečistot v elektroinstalaci a vzduchotechnice umožňující výskyt škůdců.

Čínská restaurace a bistro Li de Praha

  • kontrolovaná osoba YE LI JUN s.r.o.
  • Bozděchova 637/9, Praha 5
  • Inspekce v provozovně rychlého občerstvení nabízející cca 90 druhů pokrmů zjistila suroviny uložené v silně znečištěných obalech a sporáky, digestoře pro odtah par a okolní stěny silně znečištěné vrstvami mastných nečistot. Dále provozovatel dlouhodobě neudržoval v čistotě skladové prostory a v kuchyni nebyla k dispozici teplá tekoucí voda.

Herna – bar Stod

  • kontrolovaná osoba Hiep Nguyen Van
  • Náměstí ČSA 617, Stod na Plzeňsku
  • V baru neměl provozovatel zajištěn přívod teplé vody a v době kontroly nefungoval ani přívod studené vody, v provozovně tak nebylo možné zajistit základní hygienické podmínky pro mytí použitého výčepního skla a ostatního nápojového nádobí.

Uvedeným provozovatelům SZPI prostřednictvím uloženého opatření nařídila odstranit porušení předpisů a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty. Zákazy užívání prostor inspekce uvolní, až provozovatelé splní uložená opatření, což SZPI prověří opakovanou kontrolou.

Zdroj: SZPI

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).