Od prvního ledna získali inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) kompetence ke kontrolám pokrmů v zařízeních společného stravování, přičemž se tyto kompetence vztahují na výrobu, uchování, přepravu, ale i prodej. Pod palcem tak nyní mají o třicet pět tisíc provozoven více než do roku 2014. Svou práci ale nešidí, jak ukazují následující obrázky, pořízené při včerejší kontrole ve třech provozovnách společného stravování: bar ve Stodu na Plzeňsku a provozy rychlého občerstvení v Praze a Jeseníku. Provozovny byly okamžitě uzavřeny.
Čtěte k tématu: Inspekce odkrývá zákulisí kontroly potravin
Asijské bistro Jeseník
- kontrolovaná osoba Phuong Thanh Dang
- Lipovská 1054/5, Jeseník
- V provozovně rychlého občerstvení s přípravou teplých pokrmů inspektoři zjistili zásadní nedodržení hygienických požadavků, mj. výskyt mrtvých i živých škůdců – Rus domácí – v přípravně masa, ve skladu i v hlavní části výroby teplých pokrmů. Stav podlah a stěn neumožňující důkladnou očistu a v celé provozovně inspekce zjistila nečistoty, které evidentně vznikly v důsledku dlouhodobého zanedbání úklidu, např. zbytky surovin a pokrmů na podlaze a vrstvy zaschlých mastných nečistot v elektroinstalaci a vzduchotechnice umožňující výskyt škůdců.
Čínská restaurace a bistro Li de Praha
- kontrolovaná osoba YE LI JUN s.r.o.
- Bozděchova 637/9, Praha 5
- Inspekce v provozovně rychlého občerstvení nabízející cca 90 druhů pokrmů zjistila suroviny uložené v silně znečištěných obalech a sporáky, digestoře pro odtah par a okolní stěny silně znečištěné vrstvami mastných nečistot. Dále provozovatel dlouhodobě neudržoval v čistotě skladové prostory a v kuchyni nebyla k dispozici teplá tekoucí voda.
Herna – bar Stod
- kontrolovaná osoba Hiep Nguyen Van
- Náměstí ČSA 617, Stod na Plzeňsku
- V baru neměl provozovatel zajištěn přívod teplé vody a v době kontroly nefungoval ani přívod studené vody, v provozovně tak nebylo možné zajistit základní hygienické podmínky pro mytí použitého výčepního skla a ostatního nápojového nádobí.
Uvedeným provozovatelům SZPI prostřednictvím uloženého opatření nařídila odstranit porušení předpisů a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty. Zákazy užívání prostor inspekce uvolní, až provozovatelé splní uložená opatření, což SZPI prověří opakovanou kontrolou.
Zdroj: SZPI