Společnost Billa se ohradila proti tvrzení deníku Blesk. Tvrdí: Naše biopotraviny jsou v pořádku.
BILLA reaguje na tvrzení v článku zveřejněném v deníku Blesk: „Veškeré výrobky privátní značky Naše bio prodávané v síti supermarketů BILLA odpovídají všem normativním a legislativním požadavkům a jsou zdravotně zcela nezávadné,“ uvádí se v tiskové zprávě společnosti. V souladu s Nařízením Komise Evropského společenství 889/2008 je totiž používání deníkem zmiňovaných látek E250, E331 a E301 v masných výrobcích označených bio, tedy i v Bleskem uvedených produktech Naše bio Jemná paštika a Naše bio Jemný salám, povoleno. „Všechny údaje o obsažených látkách jsou navíc uvedeny na příslušných etiketách, aby zákazníci přesně věděli, co si kupují.“ Blesk označil použité přídatné látky jako zdraví nebezpečné.
O jaké emulgátory se jedná? Podívejte se:
Přítomnost přídatných látek v potravinách, nejen těch označených bionálepkou, je často trnem v oku zákazníků. Zejména u některých „éček“ je zpochybňována jejich bezpečnost.
K tématu: Škodlivá éčka neexistují, tvrdí potravináři
„Kolem takzvaných éček a jejich používání v potravinách koluje stále spousta mýtů, a to nejen mezi lidmi, ale i v médiích,“ říká Jaroslaw Szczypka, generální ředitel společnosti BILLA v ČR a na Slovensku. „Doufám, že zveřejnění zavádějících informací v Blesku bylo způsobeno pouze nízkou informovaností autorů článku o bio potravinách, a ne zlým úmyslem,“ dodává Szczypka s tím, že společnost BILLA dodavatele těchto produktů pečlivě vybírá mezi nejlepšími bio producenty povětšinou z České republiky. Všichni mají řádnou certifikaci jakosti bio pro své produkty včetně příslušné dokumentace a pravidelně procházejí kontrolami odpovědných orgánů Ministerstva zemědělství ČR.
Je pravda, že někdy zavádějící informace o potravinách obsahujících takzvaná éčka jsou kritizována ze strany profesionálů v oboru potravin. Ne všechny tyto látky jsou totiž zdraví škodlivé a mnoho z nich dokonce lidskému tělu prospívá. Biopotraviny jsou výrobky z bioproduktů, tedy produktů ekologického zemědělství. Přídatné látky, tzv. éčka, se v nich mohou po schválení příslušnými orgány objevovat.
Čtěte dále: Éčka nejsou jen emulgátory – k čemu slouží přídatné látky v potravinách?