9 z 10 restaurací v ČR vaří hnusy, vaří je z nekvalitních surovin a zákony těm blafům stejně nepomůžou. Jídla tam totiž skoro vždy vaří lidé, kteří o vaření nic moc neví a je jim to jedno, co naservírují. Oni hosty nevidí. Možná kdyby jsme my česi otevřeli pusu a stěžovali si na kvalitu servírovaného jídla, tak se něco změní, ale zákony tomu vážně nepomůžou.
A čemu to pomůže, že si "my česi otevřeli pusu a stěžovali si na kvalitu servírovaného jídla"?
Takhle to nefunguje. Manažerská logika je, dokud to funguje, tak nic zlepšovat nebudu. Ještě tak utáhnout šrouby pesonálu (bude naštvaný a demotivovaný) a pokusit se ušetřit na kvalitě nakupovaných zdrojů. Takže dokud to lidi kupují, není pro ně důvod ke změně. Změna je možná jedině tehdy, když "to padne na hubu". (Tedy v důsledku odměňována je nefunkčnost, hladký chod je důvod k potrestání, utažení šroubů.)
Jediná možná zpětná vazba je tam příště nejít. Stížnosti jsou k ničemu.
Ostatně zvnějšku na hospodách je to vidět na tom, že nejhorší hospody jsou ty turistické, které žijí u pokaždé nového zákazníka, nejsou závislé na jeho návratu.