Pšenice je jednoletá rostlina se složeným klasem, plodem je zrno. Z hlediska výživového i léčivého je nejkvalitnějším druhem pšenice – pšenice špalda (triticum spleta l.). Obzvláště, je-li pěstována ekologicky.
Co z pšenice používáme
Z této rostliny můžeme použít otruby, klíčky, nať a zrno.
Co pšenice obsahuje
Pšeničná zrna jsou výborným zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínů A, E, vápníku, hořčíku, manganu, železa, škrobu, vlákniny.
Je důležité zdůraznit, že čistá bílá mouka je oproti celému zrnu ošizena o většinu (80 až 95 %) vitamínů a minerálů. Proto vždy upřednostňujeme mouku celozrnnou (z celého zrna). Odborníci celozrnné pečivo nedoporučují pouze malým dětem (tématu se budeme podrobně věnovat již tento týden).
Mladá pšeničná nať je zdrojem vitamínů, vápníku, hořčíku a chlorofylu.
Pšeničné otruby jsou plné vlákniny, vitamínů skupiny B a minerálů.
Pšeničné klíčky a olej z nich mají vysoký obsah vitamínu E.
Tip: Pšeničné zrno, otruby i olej z jejich klíčků se dají koupit v prodejnách zdravé výživy či bylinkářstvích.
Léčivé účinky špaldy
Naklíčené zrno je cenným zdrojem vitamínů a minerálů, které výrazně posilují celý náš organismus.
Mladá pšeničná nať (tráva) pomáhá při chudokrevnosti, oslabeném organismu, potížích s játry, ledvinami, nervozitou, nespavostí a při nedostatku vápníku a hořčíku.
Pšeničné otruby jsou výbornou prevencí, ale i léčbou potíží se zácpou, dále podporují trávení, pomáhají s cílenou redukcí, snižují hladinu cholesterolu, krevního cukru i tlaku, zlepšují vitalitu organismu, mají harmonizující působení na nervový systém a celkovou odolnost.
Olej z pšeničných klíčků má výrazné hojivé účinky, dále podporuje zdravou hormonální rovnováhu, tedy především plodnost.
Pšeničné receptury
Jak si připravíme naklíčenou pšenici?
- Potřebujeme: 6 lžic pšeničných zrn, sítko, misku (buďto přímo klíčící nebo obyčejnou, nejlépe z neglazované keramiky), odstátou vodu
- Postup: Zrna propláchneme vlažnou vodou, pak je vložíme na klíčící misku či talíř, zalijeme vodou tak, aby byla potopená. Vodu během dne 2× měníme za novou. Večer zrna propláchneme, dáme zpět na misku a necháme na noc bez vody, jen je přikryjeme navlhčenou utěrkou. Ráno opět propláchneme a nalijeme vodu. Tento postup opakujeme 3 – 4 dny do té doby, než vyrostou klíčky o velikosti 2 mm. Pak pšenici opláchneme naposled a klíčky sníme.
Jak si vypěstujeme pšeničnou nať (trávu)?
- Potřebujeme: 2 hrsti pšeničných zrn, sítko, odstátou vodu, misku, plochý široký květináč se zeminou, tác.
- Postup: Zrna propláchneme vlažnou vodou, pak je dáme do misky a zalijeme studenou vodou. Vše necháme 24 hodin odpočívat. Poté vodu vylijeme a zrna zasadíme do květináče, zeminu navlhčíme a vše přikryjeme tácem. Tác sundáme až za 3 dny, hlínu udržujeme stále vlhkou a čekáme, až tráva naroste do výše 10 cm. Obvykle to trvá jeden až dva týdny. Trávu pak seřízneme, nasekáme a přidáváme do koktejlů, nápojů, salátu, pomazánek či jen tak na chleba.
Šejk z pšeničné trávy
- Potřebujeme: 2 lžíce pšeničné trávy, 3 dl vody
- Postup: Trávu rozmixujeme s vodou, hotový šejk ihned vypijeme.
Pšeničné otruby prospívají střevní peristaltice i nervům
- Ráno nalačno a večer kolem 18 hodiny sníme 3 lžičky otrub smíchaných s 3 lžícemi neslazené ovocné přesnídávky či kvalitního jogurtu.
Olej z pšeničných klíčků harmonizuje hormonální činnost
- Vnitřně olej užíváme 1× denně 1 lžičku. Zevně ho můžeme používat k ošetřování citlivé, vysušené i nemocné pokožky celého těla.