Názor k článku Když pšenici, tak nejlépe špaldu od Ivan - Špalda je zastaralý kultivar pšenice vyznačující se nižšími...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 4. 2016 8:28

    Ivan (neregistrovaný)

    Špalda je zastaralý kultivar pšenice vyznačující se nižšími výnosy než současné kultivary. Rozdíly v nutričních hodnotách jsou naprosto minimální. Její význam je pouze pro osoby s alergií na současnou majoritní pšenici. Pro celiaky je špalda rovněž nepoužitelná. Pro všechny ostatní je její význam slabý, kromě obchodníků kterým zvyšuje zisky.

    Celozrnná mouka a pečivo z ní, je naopak pro zdraví méně vhodná než loupaná a to proto, že v oplodí rostlina ukládá odpadní látky a množí se tam plísně a další patogeny, to se děje ve zvýšené míře v bio a eko hospodářství, kde se nepoužívají pesticidy v tak velkém rozsahu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).