Špalda je zastaralý kultivar pšenice vyznačující se nižšími výnosy než současné kultivary. Rozdíly v nutričních hodnotách jsou naprosto minimální. Její význam je pouze pro osoby s alergií na současnou majoritní pšenici. Pro celiaky je špalda rovněž nepoužitelná. Pro všechny ostatní je její význam slabý, kromě obchodníků kterým zvyšuje zisky.
Celozrnná mouka a pečivo z ní, je naopak pro zdraví méně vhodná než loupaná a to proto, že v oplodí rostlina ukládá odpadní látky a množí se tam plísně a další patogeny, to se děje ve zvýšené míře v bio a eko hospodářství, kde se nepoužívají pesticidy v tak velkém rozsahu.
Dobré odpoledne pane Ivane,
posílám Vám bylinkový pozdrav a odpověď na Váš příspěvek. Článek nevěnuji pouze špaldové mouce jako takové, ale všem částem této rostliny, které můžeme pro své zdraví použít (otruby, klíčky, mladou pšeničnou trávu...). Vnímám, že je to pro čtenáře po všech stranách přínosné, praktické a kreativní. A tak to má být...
Přeji Vám veselé jarní dny. Simona Procházková