Když zeleninu, tak pečenou. Ideálně s balsamikem

Sdílet

Balsamiko se nehodí jen do dipů, zálivek na salát nebo do marinád pod maso, perfektně doladí i chuť zeleniny. Té pečené. Té, kterou si raz dva připravíte v troubě.

Kalendář českého ovoce a zeleniny napovídá, že skladovaných nebo čerstvých druhů ovoce a zeleniny aktuálně moc na trhu není. I s tím málem si ale skvěle vystačíme, zejména pokud chceme zeleninu využít jako hlavní chod či jako přílohu.

Mnoho z těchto sezónních potravin se totiž skvěle hodí k pečení. Protože počasí již nepřeje grilování, využívám k přípravě chutných jídel pečení čím dál častěji. Díky suchému horku v troubě dosáhneme pečením karamelizace přirozeně se vyskytujících cukrů, což ovoci a zelenině dodá chutě, kterých bychom při grilování nikdy nedosáhli.

Jak na pečení kořenové zeleniny?

Pokud jste nikdy neochutnali pečenou kořenovou zeleninu, měli byste ji rozhodně vyzkoušet. Obzvlášť skvělá je k tomuto způsobu úpravy mrkev. Potřeme ji trochou olivového oleje a balzamikového octa a posypeme špetkou soli a pepře. Poté kousky mrkve rozprostřeme na plech a necháme asi půl hodiny péct na 220 °C, dokud nezměkne.

Balzamikový ocet vlivem tepla zhoustne do podoby připomínající sirup a vytvoří na povrchu zeleniny glazuru. Stejným způsobem můžeme upravovat i sladké brambory či řepu. Před pečením je pokapeme něčím kyselým – citronem či limetkou, octem nebo šťávou z granátového jablka. Vytvoříme tak lahodný kontrast s jejich přirozeně sladkou chutí. Pečená zelenina poslouží především jako skvělá příloha, můžeme ji ale použít i do polévek a omáček. Lze ji rovněž podávat studenou se zálivkou nebo ji přimíchat do salátů.

Květáková lahůdka

Květák jsem nikdy moc nemusela, to ale jen do té doby, než jsem ho zkusila upéct. V mé kuchyni se z něj rázem stala jasná volba pro zimní měsíce. Pečení zjemní jeho výraznou chuť. Zesládne a získá téměř masitou konzistenci. Ke květákovým hlavičkám obvykle přidám nakrájenou cibuli, trochu olivového oleje, špetku soli a pepře, kari a poté je nechám péct. Brokolice a růžičková kapusta jsou zase skvělé s trochou oleje a česneku.

Recept na pečenou růžičkovou kapustu s česnekem a parmezánem

  • 500 g čerstvé růžičkové kapusty
  • 2 polévkové a 2 čajové lžíce olivového oleje
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky mletého černého pepře
  • 1 mletý stroužek česneku
  • 2 polévkové lžíce parmezánu

Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Dostatečně velký plech pokryjeme alobalem a ten pokropíme dvěma čajovými lžičkami olivového oleje. Plech dáme do trouby a přejdeme k přípravě kapusty. Odkrojíme konečky a kapustu překrojíme napůl. Kousky kapusty přendáme do středně velké mísy a přidáme dvě polévkové lžíce olivového oleje, sůl, pepř a celou směs důkladně promícháme. Po rozehřátí trouby kapustu rovnoměrně rozprostřeme na plech. Každých pět minut s plechem zatřeseme a pečeme přibližně dvacet minut, dokud není kapusta zvenku pěkně zbarvená a křehká. Opečenou kapustu dáme do mísy, přidáme česnek a parmezán, promícháme a servírujeme.

A proč si neupéct i ovoce?

Fantastická jsou například jablka. K pečení se hodí prakticky jakákoli odrůda, která nám od podzimu zbyla. Můžeme je klidně péct se slupkou. Stačí jablka nakrájet na půlky nebo čtvrtiny, odstranit jadřinec, rozprostřít na plech, pokapat trochou oleje a nechat péct stejným způsobem jako zeleninu. Můžeme je také zakápnout citronem, jablečným džusem či posypat libovolným kořením. Pokud jsou ale kvalitní a chutná, nijak je dochucovat nemusíme.

Autor článku

Lékařka a expertka na výživu ve společnosti Herbalife

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).