Hlavní navigace

Kegelovy cviky posílí pánevní dno a zamezí inkontinenci. Hodí se i pro muže

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Kegelovy cviky představují nenáročné cvičení, které spočívá ve střídavém stahování a uvolňování svalů pánevního dna. Tímto způsobem lze posílit oslabené svaly, které mohou způsobovat inkontinenci a jiné potíže. Cvičit můžete třeba vestoje na zastávce nebo když čekáte ve frontě. Toto cvičení je prospěšné pro obě pohlaví. Hodí se i pro těhotné ženy před porodem.

Co jsou Kegelovy cviky?

Co se dozvíte v článku
  1. Co jsou Kegelovy cviky?
  2. Přínosy Kegelových cviků
  3. Jak provádět Kegelovy cviky?
  4. Pomůcky na posilování svalů pánevního dna
  5. Kegelovy cviky v těhotenství
  6. Kegelovy cviky pro muže

Kegelovy cviky jsou speciální cviky zaměřené na posílení svalů pánevního dna. To zahrnuje svaly obklopující močovou trubici, konečník a střeva, u žen také pochvu. Tyto svaly zajišťují, že nedochází k samovolným únikům moči a stolice. Pokud jsou tedy oslabené, může docházet k inkontinenci. Soubor Kegelových cviků zahrnuje nenáročná cvičení spočívající ve stahování a uvolňování oslabených svalů pánevního dna.

Za objevením Kegelových cviků stojí americký gynekolog Arnold Henry Kegel, který se během své lékařské praxe setkal s mnoha zdravotními stavy souvisejícími s oslabeným pánevním dnem. V roce 1948 poprvé publikoval své myšlenky. Kromě Kegelových cviků vynalezl vaginální perineometr (Kegelův perineometr), což je přístroj umožňující změřit sílu vaginálních svalových kontrakcí. [1, 2, 3, 4, 56]

Přínosy Kegelových cviků

  • Prevence proti inkontinenci: pokud budete pravidelně posilovat svaly v okolí močového měchýře, získáte tím lepší kontrolu nad případným únikem moči.
  • Podpora reprodukčního zdraví: silnější svalstvo pánevního dna se promítá do lepšího stavu reprodukčních orgánů. Toto cvičení je výbornou prevencí proti prolapsu pochvy (vyboulení orgánů pánevního dna do pochvy).
  • Lepší sexuální prožitek: pravidelným cvičením se ženská pochva zúží a požitek z pohlavního styku je pak mnohem větší. U obou pohlaví zvyšují Kegelovy cviky intenzitu orgasmu.
  • Méně problémů s močovým měchýřem: Kegelovy cviky jsou vhodné také pro pacienty, kteří trpí syndromem hyperaktivního močového měchýře a jinými problémy spojenými s močovou soustavou.
  • Prevence proti hemoroidům: vědomé stahování a uvolňování konečníku pomáhá předcházet vzniku hemoroidů.

Oslabené svaly pánevního dna mívají často lidé po operacích pánve, ženy po porodech a osoby starší 40 let. Na Kegelových cvicích je výhodné to, že je může cvičit prakticky každý a jejich zdravotní přínosy jsou širokospektré. [7, 8, 9, 10]

Máte potíže s inkontinencí?

Jak provádět Kegelovy cviky?

Každý cvik by se měl provádět v sériích po 30–40 opakováních. Sérii byste měli cvičit ideálně třikrát denně, což znamená, denně provedete kolem 100 cviků. Některým lidem vyhovuje cvičení vleže, protože je jednodušší. Cvičit se ale dá i vestoje – můžete si tím krátit čas třeba při čekání ve frontě.

Cvičení Kegelových cviků vyžaduje trénink a trpělivost. Zpočátku totiž můžete zjistit, že dokážete udržet stah jen po dobu pár vteřin. Postupně je možné prodloužit tento interval až na 10 sekund. Důležité je, aby stah a uvolnění trvaly po stejně dlouhou dobu. Kegelovy cviky se doporučuje nacvičovat během močení, protože pokud stáhnete správné stavy, zastaví se tím proud moči. [11, 12, 13, 14, 15]

Pomůcky na posilování svalů pánevního dna

Na posilování pánevního dna existují také speciální pomůcky. Jsou určeny pro ženy:

  • Kegelovy kuličky (vaginální kuličky): jedná se o dvě propojené kuličky, které se vkládají přímo do pochvy. Kuličky jsou uvnitř duté a obsahují menší kuličky z těžšího materiálu. Díky tomuto provedení stimulují svalstvo uvnitř pochvy. Některé ženy pociťují při používání Venušiných kuliček natolik slastné pocity, že je používají jako sexuální pomůcky.
  • Vaginální kužely a činky: fungují na obdobném principu jako Kegelovy kuličky, ale neobsahují žádné pohyblivé části. Jedná se tedy vlastně o závaží.

Víte, kde je v lidském těle mandibula a kolik lidí má zelené oči?

Hltáte články o zdraví, čtete knížky o doktorech a sledujete seriály z lékařského prostředí? Tak to pro vás náš test možná bude až směšně lehký.

Kegelovy cviky v těhotenství

Těhotenství rozhodně není důvodem, proč by žena nemohla posilovat pánevní dno. Kegelovy cviky před porodem mohou být naopak velice prospěšné, protože dotyčná získá mnohem větší kontrolu nad pánevními svaly. Díky tomu proběhne porod jednodušeji a posílí se svalstvo, které nese váhu nenarozeného dítěte. Silnější pánevní dno přináší benefity i po porodu. Pokud je hráz poraněna, zregeneruje se rychleji. Cvičení zaměřené na posilování pánevního dna bývá součástí mnoha předporodních kurzů. Ženy se na nich naučí pod odborným dohledem správnou techniku cvičení a získají navíc i přehled o všech benefitech, které jim Kegelovy cviky přináší.

KL24

Se cvičením by se mělo pokračovat i po porodu, aby se namožené svaly co nejrychleji zregenerovaly a posílily. Pokud probíhal porod přirozeně a bez komplikací, může se se cvičením začít hned druhý den. V případě císařského řezu a komplikovaného porodu se doporučuje vyčkat, dokud se rány a poranění nezahojí. [16, 17, 18, 19, 20]

Kegelovy cviky pro muže

Posilování pánevního dna je velice prospěšné i pro muže. Stejně jako ženy mohou trpět inkontinencí a problémy s močovým měchýřem. Kegelovy cviky jsou navíc vhodné pro pacienty s benigní hyperplazií prostaty (BHP). Zbytnělá prostata je totiž spojena s nepříjemnými problémy, které je možné cvičením zmírnit. Svaly obklopující prostatu mívají oslabené také muži, kteří prodělali zhoubné onemocnění této žlázy. Pokud je začnou pravidelně cvičit, zmírní se tím nechtěné odkapávání moči a jiné problémy. V neposlední řadě mají Kegelovy cviky vynikající vliv na erekci, kterou dokážou prodloužit a zpevnit. [21, 22, 23, 24]

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).