Kiwano je zelenina původem z Afriky. Jeho zhruba deseticentimetrové plody mají oranžovou barvu a špičaté růžkovité výrostky. Uvnitř nich je zelená šťavnatá dužina s křehkými semínky.
Co se dozvíte v článku
Chuťové připomíná kombinaci okurky, kiwi, melounu a citronu. Je nasládlé a šťavnaté. Kiwano je velmi výživnou a zdravou zeleninou.
Jak si můžeme vypěstovat vlastní kiwano
Kvalitní semínka kiwana si můžeme zakoupit od bio pěstitelů ovoce a zeleniny (nespočet jich najdeme na internetu – permasemínka).
Kiwano je vhodné si předpěstovat při pokojové teplotě, semínka sázíme nejlépe od konce března do konce dubna a sazeničky pak na záhony zhruba v polovině května, kdy už nejsou přízemní mrazíky.
Tato rostlina se bujaře rozrůstá a vyžaduje tedy dosti místa, pnoucí oporu a dostatečnou zálivku.
Při trhání výhonů jsou nepostradatelné rukavice. Stonky a listy mají totiž velmi jemné pichlavé chloupky, které dráždí pokožku.
Co z kiwana můžeme používat
Léčivé a výživné účinky mají plody této u nás málo známé zeleniny. Při pokojové teplotě se dokonce dají skladovat mnoho měsíců.
Plody jsou cenným zdrojem vitamínů C, A, B6, dále pak železa, hořčíku, fosforu, zinku, draslíku, vápníku, vlákniny a vody.
Léčivé účinky kiwana
Tato zelenina má výrazné močopudné vlastnosti, podporuje střevní peristaltiku, mírně projímá.
Kiwano rovněž posiluje imunitní systém, správnou krvetvorbu, prospívá a zlepšuje stav pokožky, vlasů i nehtů.
Konzumace kiwana je prospěšná rovněž při očistných a redukčních kúrách.
Léčebné receptury
Výživné smoothie
Poslouží jako zdravá snídaně, svačina či lehká večeře.
Potřebujeme: dužinu z půlky kiwana, 1 banán, 2 jahody, 4 dl vody
Postup: Přísady rozmixujeme ve vodě, vše pak po douškách vypijeme.
Letní smoothie
Prospívá pokožce, vlasům a nehtům, podporuje správnou krvetvorbu a imunitu.
Potřebujeme: dužinu z půlky kiwana, 1 lžíci borůvek, 1 lžíci malin, 1 lžíci ostružin, 4 dl vody
Postup: Přísady rozmixujeme a můžeme popíjet.
Kiwano v kuchyni
Plody můžeme používat k přípravě smoothie, koktejlů, ovocných či zeleninových salátů. Konzumujeme vydlabanou dužinu se semínky, zbylou slupku můžeme použít jako dezertní misku pro servírování zmrzliny či salátu.
Kiwano v kosmetice
Zelenina najde uplatnění i v přípravě domácí kosmetiky.
Hydratující a regenerující maska
Potřebujeme: dužinu z půlky kiwana, 1 polévkovou lžíci zakysané smetany
Postup: Ingredience smícháme, vzniklou směs naneseme na obličej i dekolt a vše necháme 25 minut působit, pak opláchneme.