Hlavní navigace

Klíšťata se probudila ze zimního spánku

10. 4. 2009

Sdílet

Prudký příchod jara vylákal minulý víkend celé rodiny na výlety. Po teplých slunečních paprscích ovšem zatoužila i drobná klíšťata, která dokáží s lidským životem pořádně zamávat a na očkování, které je účinnou prevencí proti klíšťové encefalitidě – virovému onemocnění napadající mozek a mozkové blány, je nyní pozdě. Specialistka na toto onemocnění, Věra Štruncová z infekčního oddělení plzeňské nemocnice upozorňuje na to, že riziko nákazy klíšťovou encefalitidou se v posledních letech prudce…

klíštěPrudký příchod jara vylákal minulý víkend celé rodiny na výlety. Po teplých slunečních paprscích ovšem zatoužila i drobná klíšťata, která dokáží s lidským životem pořádně zamávat a na očkování, které je účinnou prevencí proti klíšťové encefalitidě – virovému onemocnění napadající mozek a mozkové blány, je nyní pozdě. Specialistka na toto onemocnění, Věra Štruncová z infekčního oddělení plzeňské nemocnice upozorňuje na to, že riziko nákazy klíšťovou encefalitidou se v posledních letech prudce zvyšuje. Kromě rostoucího počtu nakažených klíšťat, vznikají také úplně nová ohniska infekce, jak uvedla agentuře Mediafax.

O klíšťové encefalitidě se dočtete v článku Klíšťová encefalitida – zákeřné onemocnění.

Nezbývá, než se po každém pobytu v přírodě pořádně prohlédnout a pokud na těle malého predátora objevíte, s jeho odstraněním neotálejte. Klíště pinzetou uchopte za hlavičku, co nejblíže k pokožce a vyviklejte.

Společně s klíšťaty mohou naše výlety a jiná přírodní dobrodružství znepříjemnit dotěrní  komáři, kterým přeje současná vlhkost v lesích a oni se tak mohou přirozeně množit.    

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).