Mám obavu, že článek míchá dohromady kmín a římský kmín, což je úplně jiná rostlina a koření s jinou chutí. Kmín je záležitostí hlavně evropskou, v Indii se pěstuje římský kmín, který je už od starověku je znám v Egyptě, Řecku a Římě. Problém může být i s překlady – cumin může být (v Británii) i kmín, jinak to ale znamená římský kmín, kdežto kmín je anglicky caraway. Například chuť římského kmínu je naprosto nepostradatelná v chilli con carne, ale u nás se do něj často dává evropský (nebo žádný) kmín, což je naprosto špatně.
Dobrý den, máte pravdu, že silnější účinky se připisují takzvanému římskému kmínu, ale nezanedbatelný efekt má po mnoha stránkách i kmín „klasický“. Jak také správně zmiňujete, obyčejný kmín účinkuje velmi dobře na trávicí obtíže, pomáhá rovněž se spouštěním mateřského mléka apod.. Kmín římský, jak zní lidový název šabreje kmínovitého, se více studuje a více zmíněných studií hovoří právě o něm, avšak silný obdobný potenciál má i kmín „obyčejný“, zejména co se týká problémů s trávením, léčbě cukrovky atd., a vědci se na něj v tomto směru též zaměřují. Úmyslně jsme v textu nerozdělovali na konkrétní druhy, právě z toho důvodu, že oba druhy kmínu mají pozitivní účinky, zkoumané vědou a v některých studiích se hovoří o obou druzích. LK Vitalia.cz