Knedlíčky nevařte nikdy v polévce, ale zvlášť. Ideálně ve vývaru

3. 11. 2023

Sdílet

 Autor: Knedlíky Láznička
Polévka je grunt, ale nestačí jen nezakalený vývar, ladit musí všechno se vším. Zelenina na stejně veliké tvary a perfektně vychucená zavářka. Je libo nočky, nebo knedlíčky? S rybou, sýrem, nebo bylinkami? Máme pro vás jednoduché recepty.

Aby byla polévka grunt, měla by také zasytit. Základ z vývaru, je jedno, zda hovězího, drůbežího, či zeleninového, si skvěle rozumí se zeleninou. Někdy je to ale pro strávníky málo, a tak na scénu vstupují zavářky. Tou nejoblíbenější bývají knedlíčky a nočky. A možná vás to překvapí, ale perfektně ladí také s krémovými typy polévek.

Zavářka nesmí být nudná, polévce často dominuje

Zavářky do polévek jsou kategorie, která se na první pohled nezdá nikterak pestrá a zajímavá, ale právě zavářka dokáže proměnit polévku naprosto nevšedním způsobem a udělat z ní velmi přitažlivý pokrm. Zvlášť pokud do ní přidáte nevšední suroviny.

Jak vařit českou klasiku zdravě Přečtěte si také:

Jak vařit českou klasiku zdravě

Každý knedlíček i každý noček si zaslouží péči, rozhodně musí něčím vyčnívat, zaujmout, být výjimečný. Nestačí jen smíchat mouku a vejce a přidat sůl, touhle směsí málokoho ohromíte. Nebojte se připravit knedlíčky nebo nočky, případně kapaní, s nevšedními surovinami, jako jsou ořechy či mandle. Do jiných zkuste přidat parmezán nebo bylinky, anebo víte co? Buďte originální a přidejte candáta. Takové candátové knedlíčky ve sváteční rybí polévce nemají chybu, recept na ně najdete například ve Velké knedlíkové kuchařce. Nebo zkuste mandlový knedlíček, který se v rybí polévce skvěle vyjímá, recept na něj uvádíme níže.

Jak na knedlíčky, aby vám nezkazily jinak skvělou polévku

Podstatné je nemít těsto na knedlíčky příliš řídké. Knedlíčky by se vám mohly rozvařit. Podstatné je také v případě použití horkých surovin, například při přípravě drožďových knedlíčků, nerozklepnout do právě rozpuštěného droždí vejce. Srazilo by se. Těsto na knedlíčky by sice vypadalo pevně, ale po zavaření by se knedlíčky rozvařily.

Podstatné je také nezavářet knedlíčky přímo do polévky. „Pokud byste tento typ zavářek do polévky dali rovnou uvařit, pokazila by se tím senzorika pokrmu. Polévka by mohla být zakalená a knedlíčky rozvařené. Mnohem lepšího výsledku docílíte, pokud je uvaříte zvlášť a vložíte vždy až do každé servírované porce,“ upozorňuje Petr Kosiner, šéfkuchař společnosti Knedlíky Láznička. A platí to jak pro knedlíčky, noky, tak i pro nudle.

Důležité je i správné vaření knedlíčků, vodu na jejich vaření nikdy nezapomeňte osolit. „Pokud toužíte po ještě intenzivnějším chuťovém zážitku, vařit můžete také místo osolené vody ve vývaru,“ prozrazuje šéfkuchař.

Staročeský mandlový knedlíček

Autor: Knedlíky Láznička

Suroviny:

  • 150 g uvařených malých krupek
  • 100 g mletých mandlí
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 100 ml mléka
  • 4 rohlíky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce másla
  • hrst petrželky
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka mletého badyánu
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Pečivo nakrájejte na drobné kostičky a zalijte mlékem.
2. Přidejte mleté mandle a vlašské ořechy, máslo, krupky, vejce, petrželku, koření i sůl a pepř. Promíchejte a nechte 15 minut odpočinout. Pokud by bylo těsto stále lepivé a řídké, zahustěte trochou hrubé mouky.
3. Z těsta poté vytvořte kulaté knedlíčky. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte 10 minut.
4. Servírujte zvlášť do každé porce polévky.

Rybí polévky nepatří k nejoblíbenějším a bohužel se řadí k pokrmům, které když už doma připravujeme, tak maximálně na vánoční tabuli. A přitom jsou polévky zejména s masem z dravých ryb mimořádně lahodné. „Maso dravých ryb je pevné a právem se řadí mezi delikatesy. Hodí se nejen na grilování či pečení, ale také na přípravu rybí polévky. Ta je z čerstvého úlovku nejchutnější. Právě do ní se staročeský mandlový knedlíček skvěle hodí. Pokud ale neholdujete sladkovodním rybám, můžete připravit rybí polévku na středomořský způsob, zkombinovat bělomasé mořské ryby se slávkami, krevetami, srdcovkami a kalamáry,“ radí Petr Kosiner.

O zavářku neochuďte ani krémové polévky

Navzdory tradicím, že do krémové polévky se hodí hlavně a maximálně opečený toustový chléb nebo rohlík, pro vás máme tip, jak krémovým polévkám dodat nový šmrnc. Přidejte do nich bramborové bylinkové nočky.

„Zkuste si s nimi připravit krémovou špenátovou, dýňovou nebo třeba tuřínovou polévku. K dýňovému krému bude skvěle pasovat šalvěj, která je výrazná a vyváží v nočcích nasládlost dýně, ať už využijete plody odrůdy hokaido, nebo dýně máslové. Špenátový krém skvěle podtrhne bazalka, která do pokrmu vnese svěží aroma. A jedinečnou chuť tuřínového krému doladí saturejka nebo hladkolistá petržel,“ doporučuje Petr Kosiner.

Bramborové bylinkové nočky do krémových polévek

Autor: Knedlíky Láznička

Suroviny:

  • 500 g brambor
  • 50 g másla
  • 150 ml vody
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • směs bylinek podle chuti (hodí se bazalka, oregano, petrželka, šalvěj apod.)
  • sůl
  • vývar na uvaření knedlíčků

Postup:

Uvařené, řádně scezené brambory nechte zcela vychladnout. Studené je nastrouhejte najemno. V menším hrnci přiveďte k varu 150 ml vody. Přihoďte máslo a nechte ve vodě rozpustit. Do nádoby opatrně vsypejte polohrubou mouku a důkladně rozmíchejte.

Poté přidejte nastrouhané brambory, vajíčko a žloutek a pečlivě do směsi vmíchejte. Osolte a stále míchejte, dokud se neodpaří voda. Výsledkem by mělo být hladké těsto. Odstavte z plotny, přidejte nasekané bylinky a nechte úplně vychladnout. Lžičkou odkrajujte nepravidelné nočky a vložte do jen mírně probublávajícího osoleného vývaru. Nechte vařit asi 10 minut a poté přidejte přímo do polévky.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).