Knedlík z rýže – jak uvařit z toho, co máme zrovna doma

24. 3. 2020

Sdílet

Přibližně pro čtvrtinu obyvatel planety představuje rýže základní a vůbec nejkonzumovanější potravinu. Není to přitom vůbec špatná volba, a už vůbec ne špatná v současné situaci.

V současné době je jednak žádoucí posilovat i prostřednictvím stravy svůj imunitní systém, a někteří z nás také mají zásoby rýže větší, než je to u nich doma běžné. Anebo tam naopak nic moc jiného není…

Jak dlouho vám vydrží rýže

Rýže sice doma nějakou dobu vydrží, záleží ale také na tom, v jakých obalech je kupována a v jakých podmínkách je skladována.

Stejně jako mnoho jiných sypkých potravin je třeba rýži chránit před vzdušnou vlhkostí. Pokud je narušen obal při použití rýže k přípravě nějakého pokrmu a nějaká část rýže v takovém obalu zbude, je vhodné ji přesypat do neprodyšně uzavíratelné nádoby.

Opatrnost je ale na místě i při konzumaci již uvařené rýže – rýže totiž patří mezi potraviny, které mohou obsahovat bakterii Bacillus cereus, která je velmi odolná vůči vysokým teplotám. Některé britské prameny uvádějí odolnost až do 120 stupňů Celsia.

Galerie: Druhy rýže

Každopádně – pokud pokrm uvařený z rýže v den jeho přípravy nesníme, měli bychom jej dojíst raději hned následující den a ohřát jej předtím za použití vysoké teploty kolem 100 stupňů Celsia. Pokud se totiž rýže nebo pokrm z ní ponechá delší dobu v prostředí pokojových teplot, mohou se bakterie pomnožit, což vede k produkci toxinu, jehož projevem pak bývá nevolnost nebo průjem.

Výhody rýže

Zbytečně velké zásoby rýže v domácnosti spotřebitelů či nedostatek možnosti správného skladování a nakládání s rýží při přípravě pokrmů mohou pak následně vést ke zbytečnému plýtvání s touto jinak pro organismus přínosnou potravinou. Což by byla škoda – rýže je mimo jiné zdrojem sacharidů, a dodává tak tělu energii, nenadýmá a zbavuje tělo škodlivin.

Její další výhodou je, že při vaření až trojnásobně zvětšuje svůj objem, takže k zasycení postačí poměrně malé výchozí množství. I to je ale možný impulz k plýtvání za situace, kdy máme doma její velké zásoby.

Neplýtvejte, zkuste jako přílohu rýžové knedlíky

Jednou z možností, jak plýtvání zamezit, je využít nakoupenou rýži k přípravě netradiční přílohy z ní – k rýžovým knedlíkům. Ty lze použít jako alternativu klasických knedlíků, výhodou takového využití je možnost konzumace „knedlíků“ i pro celiaky. Tak či tak jde o zpestření jídelníčku, přičemž rýžové knedlíky, například jako příloha ke gulášům a různým omáčkám, působí „česky“ i při použití „nečeské“ suroviny.

Příprava rýžových knedlíků je přitom velmi snadná.

Knedlíky z rýže

Rýži uvaříme tak, jak jsme zvyklí, ještě za horka ji napěchujeme do mikrotenového sáčku, vytvarujeme natěsno do tvaru knedlíku a necháme vystydnout.

Následně vložíme do ledničky a ponecháme v ní do druhého dne.

Při použití pak odstraníme sáček, nakrájíme na kolečka jako knedlík a knedlíky ohřejeme na pařáku.

Kolečka rýžového knedlíku i poté drží tvar a při zběžném pohledu na talíř s rýžovými knedlíky člověk ani nepozná, z jaké že to netradiční suroviny byly knedlíky připraveny. Můžeme samozřejmě použít i rýži porcovanou ve varných sáčcích, nejvhodnější je ale použít obyčejnou rýži, která je lepivá.

Dobrou chuť!

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).