V tom případě bych očekával, že od této chvíle budete konzumovat nápoje slazené jen a pouze aspartamem a posloužíte tak jako objekt velice vhodný k posouzení zda aspartam skutečně škodlivý je nebo není. Ale není se čeho bát - žádné škodlivé účinky se zatím přeci neprokázaly (stejně jako se zatím spolehlivě ani nevyvrátily). :D
Nemuzete nikdy vedecky prokazat tvrzeni, ze existuji pouze bile labute. Jedna se o pozitivni tvrzeni, ktere je vyvratitelne, ale ne potvrditelne.
Nemuzete nikdy vedecky prokazat tvrzeni, ze latka ma pouze priznive ucinky. Jedna se o pozitivni tvrzeni, ktere je vyvratitelne, ale ne potvrditelne.
To se ovšem ale převelice pletete ! Nejedná se pouze o pozitivní tvrzení, které je vyvratitelné ale ne potvrditelné - myslím co se tká těch labutí. Černé labutě jsou naprosto běžné např. na Novém Zélandu v mnohonásobně vyšším množství než. např. u nás bílé. Např. na poloostrově Farewell Spit jsou jich na moři kolem pobřeží stovky možná až tisíce...Na jezeře Taupo je jich taky velké spousty... :-))) Viz fotky tady http://www.flickr.com/photos/kamilpichler/sets/72157631879763394/
Jak cetnost vyskytu cernych labuti na Novem Zelande souvisi s vedeckymi hypotezami a black swan fallacy? Samozrejme, ze kdybych prohlasil, ze "cerna labut existuje", tak vyslovim potvrditelnou hypotezu. Nicmene veda z praktickych duvodu davno presla na vyvratitelne hypotezy a tou zkratka toto tvrzeni neni oproti tomu, co jsem napsal ("vsechny labute jsou bile" - to vyvratite jedinym pozorovanim a nepotvrdite ani milionem pozorovani).
Stevia je mozna neprozkoumana v Evrope, ale jinde se pouziva jiz pekne dlouho. Nevylucuje to, ze muze mit nejake nezadouci ucinky, ale me osobne pripada duveryhodnjsi, nez nejake odporne chutnajici chemikalie, ktere jsou nam zname nejdele par desitek let a ktere byly masove nasazeny teprve nedavno a stale jeste se ceka na vysledek experimentu.
Jardo, to se ale šeredně pletete. Tak odpornou chuť, jako mají sladidla se steviosidem, jsem u žádného jiného sladidla nezaznamenala! Sladidlo za asi 160Kč jsem vyhodila, protože se káva s ním nedala pozřít. Kdežto aspartam nebo sukralóza(např. Irbis, Cukren) mají chuť nerozeznatelnou od cukru.
Ano, sladidlo se stevii je asi docela hnusne, vsak take nerikam, ze neni - mluvim o duveryhodnosti z hlediska nezadoucich ucinku. BTW, steviove listy nechutnaji tak zle, i kdyz k cukru to ma daleko.
Pokud ale nerozeznate chut aspartamu od chuti cukru, asi je neco v neporadku s vasimi chutovymi bunkami, coz z vas dela idealniho zakaznika koncernu, ktere transformuji odpadky na "jidlo". Osobne nechapu, jak nekdo dokaze pozrit treba bonbony nebo Coca Colu bez cukru.
kdoví co jste to měla za sladidlo
ono to je jako říct po ochutnání babišova chleba, že chleba je hnusný, kyselý, smradlavý nebo vyschlý... přitom záleží na postupu výroby a z naší malé pekárny ve městě máme chleba mnoho dnů čerstvý, voňavý, křupavoučký a výborný:D
já tedy mám zkušenost pouze s čerstvou stévií a ta mi přijde fajn a méně agresivní než cukr, jinak ale dávám přednost především medu a ovoci..
Karolíno, doporučil bych zjistit proč byl asppartan vynalezen, pak si dejte otázku zda není zdraví i cyklon B...
P.S. já si nekouopil sladidlo za 160 korun, ale rostlinku za 25kč, a překvapivě mě dorůstají neustále nové listy a když se zalejí horkou vodou, tak sladí, chutnají jinak, ale nějak věřím tomu, že když to v japonsku používají nějaké do desetiletí a nic se nenašlo (špatné), tak raděj požívám toto než bojovou látku, ale každý má volbu, ale někdo netvrdí nepravdu o stejné chuti aspartan vs cukr, jako neplatí chuť med vs cukr... A propo, proč nekupujete med, když už jste ochotna vyhodit 160 za tabletku ze stevie, když chcete to zdravé?
K vášmu názoru na "neznámu" stéviu:
Pred niekoľkými týždňami Pravda uverejnila rozhovor so starým osemdesiatročným pánom - vedcom, ukrajinského pôvodu, ktorý celý život prežil na Slovensku a ako vedec skúmal učinky a využiteľnosť stévie. Výsledky, ktoré získali hovoria v prospech stévie, ktorá by mohla nahradiť umelé sladidlá a prečo sa tak doposiaľ nestalo,vidí v lobingu farmaceutického priemyslu - dodávateľa umelých sladidiel. Bohužiaľ, vo všetkom, čo hýbe ľudskou spoločnosťou hrajú zisky dôležitú úlohu a tak je to aj v tomto prípade. Ten starý pán, ktorého meno si už bohužiaľ nepamätám, dodnes sám sladí stéviou a ja mu verím viac ako oficiálne prezentovaným názorom o nezávadnosti aspartamu. Stévia má sladkú chuť, napriek tomu má zanedbateľné množstvo kalórii a nemá vplyv na hladinu cukru v krvi.
Nemá! Za celá desetiletíí to žádná studie nikdy neprokázala. Přitom totéž se tvrdilo o sacharinu nebo cyklamátu. Vlastně o skoro každém umělém sladidle. U cyklamátu se to v jedné studii potvrdilo, ale nádory močového měcháře vznikly u myší, které nedostávaly sladidlo v malém přiměřeném množství, ale byly jím krmeny prakticky jako krmivem, v množství mnohonásobně převyšujícím doporučené dávkování.
Takže EC a vy nám dokážete, že ty špatné účinky nemá. Vám nevadí, že je to bojová látka a jíto ho, já si říkám, že asi není vhodné jíst látku co byla vyvinuta na zabíjení i když prý v malém množství jenom sladí.
Ale na druhou stranu tvrdíte něco o Stevii, kdežto v Japonsku tvrdí a desetiletím používání (déle než aspartan) tvrdí opak toho co vi. Pak bych podle vaší logiky, spíše čekal, že budete používat stevii nebo co tvrdí Japonsci není pravda a aco tvrdí USA koncern je?
Ale jiste, jsou lide, kteri shledavaji, ze vyrobky s aspartamem chutnaji pekne hnusne. Ale jini lide maji jinou chut. Pamatuji na deti ve skole, ktere bastily bilou lepici pastu, nekteri drsnaci i kanagom. No a dnes jsou taci, kterym chutna aspartam a ve sve vasni ignoruji fakt, ze aspartam je potencialn nebezpecny.
Nikdo z Vás si asi neuvědomuje, že lidé s cukrovkou, jako já, nemohou pít žádné slazené nápoje, které obsahují cukr. Aspartam je tedy naší jedinou volbou. Kofolu za použití Stevie chválím, nápoj se nejen jeví o něco zdravější, ale mnohem lépe chutná a nenechává takovou pachuť, jako jiné nápoje slazené umělými sladidly. Co se týče škodlivých účinků Aspartamu, požívám ho nedobrovolně v komerčních nápojích už přes deset let, a slepý nejsem, průjem jsem z něj taky neměl a nic dalšího nepozoruji. Nezapomeňte, že tto je názor člověka, co NEMÁ možnost volby mezi cukrem a sladidly.
Ale jo, prosím, jen si nechte chrochtat - od toho jsou přece dia výrobky, že ano. Za mých mladých let mívaly v obchodě vlastní regál a barevně odlišené nálepky, aby si je nikdo nekoupil omylem.
Ale dnes? Schválně si někdy všimněte, že spousta nápojů obsahuje cukr + aspartam souběžně. To už se jako služba diabetikům okecat nedá. Pro diabetiky se to nehodí kvůli cukru a pro zdravé spotřebitele zase kvůli aspartamu. Takže patrně jediný, komu se to hodí, jsou akcionáři výrobce.
Pardon, ale vaše tvrzení je naprosto nepravdivé.. Bohužel ve společnosti tato zjednodušení dlouhodobě přežívají. Diabetik samozřejmě cukry (mńěno "rychlé" sacharidy) požívat může, je to jen otázka načasování a množství. Pokud ovšem někdo má "potřebu" konzumovat větší množství sladkých nápojů, zároveň kaloricky významné pevnoé stravy, tak to vyžaduje odpovídající kompenzaci (výdej), u diabetika více žádoucí...
"lidé s cukrovkou, jako já, nemohou pít žádné slazené nápoje, které obsahují cukr."
Doporučuji ze sebe méně dělat chudinku a třeba si i tato jednoduchá fakta, principy nastudovat.
peace,
"Diabetik, 30 let na 1. typu"
Kde přesně je psáno, že diabetik musí konzumovat slazené nápoje? :) Diabetik by se měl především stravovat zdravě, ostatně stejně jako ne-diabetici. Píšete, že aspartam používáte nedobrovolně, že nemáte možnost volby... Svatá prostoto. Já třeba nepoužívám (co se týče nápojů) ani cukr, ani aspartam (ani jiná sladidla). Nejsem diabetik. U nás doma se prostě kofola, coca-cola ani nic podobného nepije. Zbavte se závislosti na slazených nápojích, tím uděláte pro svoje zdraví nejvíc. (To, že nemáte průjem a nejste slepý, ještě neznamená, že je to zdravé.)
Bych to tak nedramatizoval. Na etiketě láhve vidím "nová chuť + stevia", nic o tom, že to je megazdravé. Když si kupuji podobný výrobek, tak tak nějak očekávám, že v tom bude hromada pochybných Eček a etikety beru s rezervou.
Pro mne byla stevia doteď nicneříkající neznáme slovo. Koneckonců u Mattoni Negroni taky neočekávám, že to je z negra.
To se tedy nezlobte, ale on nekdo od Kofoly a spol ocekava nejake zdravi? Ja tyto napoje povazuju na hrebicky do rakve a je mi celkem jedno jestli je tam aspartam, stevie a nebo cukr. Pro zdravi to nepijeme. Takze kazdy z nas by mel tyto napoje konzumovat v tak malem mnozstvi, ze by ho ani aspartam nemel zabit:DDDDDDDDD
Až na to, paní redaktorko, že firma Kofola a firma Jupík (jak to nazáváte Vy) je jedno a totéž. Kdybyste si předem zjistila informace o tom, o čem píšete, jistě byste na to přišla. Přišlo mi článek tedy dost vtipné číst, když tuto informaci vím. Jelikož nejdřív Kofolu osočujete a následně ji na konci článku "chválíte". Naučte se tedy nejdřív psát a zjištovat informace, pak teprve ventilujte své názory.
Dobrý den, ale to my přece v redakci víme a nikdo nic jiného netvrdí, jde o dva různé produkty různých značek spadající pod jeden holding. Ostatně to poznáte například ve fotogalerii, kde je u Jupíka print screen s informacemi o výrobku a je uvedeno, že jde o web Kofola.cz. To přeci na podstatě obsahu článku nic nemění. LK, Vitalia.cz
Zdravím, v článku je řeč konkrétně o Kofole bez cukru, složení jiných druhů Kofoly z hlavy neznám, nicméně uvedený "nějaký konzervant E2xx" je taky "éčko", bez konkrétních informací těžko říct více. Podrobnosti k jednotlivým konzervantům najdete zde: http://www.vitalia.cz/katalog/emulgatory/?filtr[skupina][konzervanty]=on&filtr[s]=Filtrovat&_form_=filter, pokud by Vás to zajímalo. LK, Vitalia.cz
o tom, jak je aspartam škodlivý, co všechno způsobuje. Kromě Alzheimera,slepoty,hluchoty, mozkové mrtvice a rakoviny taky zemětřesení, vlny tsunami a skutečnost, že se v zimě stmívá dříve než v létě. Proberte se. Znáte přísloví "Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde?"Autoři těch článků (obvykle s nulovým medicínským nebo přírodovědným vzděláním)chtějí - a jak vidno, daří se jim to - tuto látku poškodit, pomluvit, bez jakéhokoli empirického důkazu. Ano, paní XY dostala po 20 letech požívání aspartamu rakovinu. A její sousedka paní YZ , která nevezme sladké o pusy, ji dostala taky. Ergo závěr, že aspartam způsobuje rakovinu, znamená jediné : autor řekne A, ale neřekne B. Žádný z těch fatálních následků není vyhražen pouze pro uživatele umělých sladidel. Žádný ten člověk nežil v laboratorní buňce, kde by na něj nepůsobily jiné škodlivé, nemoci vyvolávající faktory. A mimochodem,glykosidy ze stévie se stejně do pokrmů a nápojů nebudou dávat jako výluh z rostliny, ale jako syntetizované. Takže chemické, umělé. A chuťově je to sladidlo hrozné.
P.S. než mne osočíte,já přírodovědné vzdělání mám a hodnověrnost těch informací posoudit dovedu.
A proto ti máme věřit a mlčet :D, to je drsná logika. Co přiznat, že máme právo na vlastní hodnocení faktů, a že existují studie pro opak, ALE FDA a spol říká, že tyto skutečnosti nejsou takové, aby ohrozili zdraví protože to už jednouposoudili :D
Ale na druhou stranu, když jste vzdělána mi vysvětlíte co je na stevii jako přírodním poroduktu a v Japonsku už nejaké desetiletí používaném bez toho, aby škodila tak hrozné a až tak, že aspartan za peníze ano, stevia zadarmo v k větináči ne?
Ahoj,
když jsem si tuto Kofolu poprvé koupila, byla jsem zklamaná. Vadí mi, jak všude inzerují ""slazeno stévií"" a k tomu přidají ještě umělá sladidla!! Já používám ke slazení maltitol - řírodní náhradu bílého cukru s nízkým GI a málo kaloriemi. Dozvěděla jsem se o něm tady http://maltitol.cz/ rozhodně doporučuji aspoň nahlédnout :)