V tom případě bych očekával, že od této chvíle budete konzumovat nápoje slazené jen a pouze aspartamem a posloužíte tak jako objekt velice vhodný k posouzení zda aspartam skutečně škodlivý je nebo není. Ale není se čeho bát - žádné škodlivé účinky se zatím přeci neprokázaly (stejně jako se zatím spolehlivě ani nevyvrátily). :D
Nemuzete nikdy vedecky prokazat tvrzeni, ze existuji pouze bile labute. Jedna se o pozitivni tvrzeni, ktere je vyvratitelne, ale ne potvrditelne.
Nemuzete nikdy vedecky prokazat tvrzeni, ze latka ma pouze priznive ucinky. Jedna se o pozitivni tvrzeni, ktere je vyvratitelne, ale ne potvrditelne.
To se ovšem ale převelice pletete ! Nejedná se pouze o pozitivní tvrzení, které je vyvratitelné ale ne potvrditelné - myslím co se tká těch labutí. Černé labutě jsou naprosto běžné např. na Novém Zélandu v mnohonásobně vyšším množství než. např. u nás bílé. Např. na poloostrově Farewell Spit jsou jich na moři kolem pobřeží stovky možná až tisíce...Na jezeře Taupo je jich taky velké spousty... :-))) Viz fotky tady http://www.flickr.com/photos/kamilpichler/sets/72157631879763394/
Jak cetnost vyskytu cernych labuti na Novem Zelande souvisi s vedeckymi hypotezami a black swan fallacy? Samozrejme, ze kdybych prohlasil, ze "cerna labut existuje", tak vyslovim potvrditelnou hypotezu. Nicmene veda z praktickych duvodu davno presla na vyvratitelne hypotezy a tou zkratka toto tvrzeni neni oproti tomu, co jsem napsal ("vsechny labute jsou bile" - to vyvratite jedinym pozorovanim a nepotvrdite ani milionem pozorovani).
Stevia je mozna neprozkoumana v Evrope, ale jinde se pouziva jiz pekne dlouho. Nevylucuje to, ze muze mit nejake nezadouci ucinky, ale me osobne pripada duveryhodnjsi, nez nejake odporne chutnajici chemikalie, ktere jsou nam zname nejdele par desitek let a ktere byly masove nasazeny teprve nedavno a stale jeste se ceka na vysledek experimentu.
Jardo, to se ale šeredně pletete. Tak odpornou chuť, jako mají sladidla se steviosidem, jsem u žádného jiného sladidla nezaznamenala! Sladidlo za asi 160Kč jsem vyhodila, protože se káva s ním nedala pozřít. Kdežto aspartam nebo sukralóza(např. Irbis, Cukren) mají chuť nerozeznatelnou od cukru.
Ano, sladidlo se stevii je asi docela hnusne, vsak take nerikam, ze neni - mluvim o duveryhodnosti z hlediska nezadoucich ucinku. BTW, steviove listy nechutnaji tak zle, i kdyz k cukru to ma daleko.
Pokud ale nerozeznate chut aspartamu od chuti cukru, asi je neco v neporadku s vasimi chutovymi bunkami, coz z vas dela idealniho zakaznika koncernu, ktere transformuji odpadky na "jidlo". Osobne nechapu, jak nekdo dokaze pozrit treba bonbony nebo Coca Colu bez cukru.
kdoví co jste to měla za sladidlo
ono to je jako říct po ochutnání babišova chleba, že chleba je hnusný, kyselý, smradlavý nebo vyschlý... přitom záleží na postupu výroby a z naší malé pekárny ve městě máme chleba mnoho dnů čerstvý, voňavý, křupavoučký a výborný:D
já tedy mám zkušenost pouze s čerstvou stévií a ta mi přijde fajn a méně agresivní než cukr, jinak ale dávám přednost především medu a ovoci..
Karolíno, doporučil bych zjistit proč byl asppartan vynalezen, pak si dejte otázku zda není zdraví i cyklon B...
P.S. já si nekouopil sladidlo za 160 korun, ale rostlinku za 25kč, a překvapivě mě dorůstají neustále nové listy a když se zalejí horkou vodou, tak sladí, chutnají jinak, ale nějak věřím tomu, že když to v japonsku používají nějaké do desetiletí a nic se nenašlo (špatné), tak raděj požívám toto než bojovou látku, ale každý má volbu, ale někdo netvrdí nepravdu o stejné chuti aspartan vs cukr, jako neplatí chuť med vs cukr... A propo, proč nekupujete med, když už jste ochotna vyhodit 160 za tabletku ze stevie, když chcete to zdravé?
K vášmu názoru na "neznámu" stéviu:
Pred niekoľkými týždňami Pravda uverejnila rozhovor so starým osemdesiatročným pánom - vedcom, ukrajinského pôvodu, ktorý celý život prežil na Slovensku a ako vedec skúmal učinky a využiteľnosť stévie. Výsledky, ktoré získali hovoria v prospech stévie, ktorá by mohla nahradiť umelé sladidlá a prečo sa tak doposiaľ nestalo,vidí v lobingu farmaceutického priemyslu - dodávateľa umelých sladidiel. Bohužiaľ, vo všetkom, čo hýbe ľudskou spoločnosťou hrajú zisky dôležitú úlohu a tak je to aj v tomto prípade. Ten starý pán, ktorého meno si už bohužiaľ nepamätám, dodnes sám sladí stéviou a ja mu verím viac ako oficiálne prezentovaným názorom o nezávadnosti aspartamu. Stévia má sladkú chuť, napriek tomu má zanedbateľné množstvo kalórii a nemá vplyv na hladinu cukru v krvi.
Nemá! Za celá desetiletíí to žádná studie nikdy neprokázala. Přitom totéž se tvrdilo o sacharinu nebo cyklamátu. Vlastně o skoro každém umělém sladidle. U cyklamátu se to v jedné studii potvrdilo, ale nádory močového měcháře vznikly u myší, které nedostávaly sladidlo v malém přiměřeném množství, ale byly jím krmeny prakticky jako krmivem, v množství mnohonásobně převyšujícím doporučené dávkování.
Takže EC a vy nám dokážete, že ty špatné účinky nemá. Vám nevadí, že je to bojová látka a jíto ho, já si říkám, že asi není vhodné jíst látku co byla vyvinuta na zabíjení i když prý v malém množství jenom sladí.
Ale na druhou stranu tvrdíte něco o Stevii, kdežto v Japonsku tvrdí a desetiletím používání (déle než aspartan) tvrdí opak toho co vi. Pak bych podle vaší logiky, spíše čekal, že budete používat stevii nebo co tvrdí Japonsci není pravda a aco tvrdí USA koncern je?