Uvadite, ze spoustu lidi ve stredoveku ci hluboke minulosti prezilo na vode co se v te dobe pilo. Zapominate ale na ty, ktere na tu nekvalitni vodu zemrely. Uplavice, tyfus.... to bylo docela bezne a lecba temer nulova.
Ovsem musim souhlasim s chuti vody a stupnem chlorovitosti. Kohoutkova voda nemusi byt voda zavadna, ovsem pak se obcas vytraci ten pojem "pitna". V tu chvili je lepsi koupit balenou nebo nejaky filtr. Nechavat si odstat vodu na pul hodiny sice zbavi chloru, ale kysele prichuti nebo zelezite vas nezbavi. A nekde se staci podivat na vnitrek varne konvice co se vam tam vysrazi....
Brát to šmahem se nevyplácí - problém je v "nějaký filtr" - nevíte co je ve vodě rozpuštěno, co a kolik toho chcete z vody odstranit (či nahradit) a k jakému výsledku chcete dospět a jakou metodou chcete či můžete použít.
A za jakou cenu (instalace, provoz, údržba).
Cca 0,08-0,1 kč / l z vodovodu nepřekonáte.
Ad varná konvice: uvedu jen - vodní kámen, kotelní kámen, závislost rozpustnosti látek na teplotě (u CaSO4 s teplotou klesá), ...
16. 5. 2019, 18:14 editováno autorem komentáře
No já hlavně věřím, že voda v kohoutku je leckde stejně kvalitní nebo i kvalitnější než tak co se prodává v pet lahvích. Např. nám teče z kohoutku kojenecká a narozdíl od pet lahví je vždy čerstvá.
Chtělo by to nějakou kampaň co by představila objektivní výsledky a lidem vysvětlit, že kupovat vodu v petkách je drahé, neekologické a zdraví neprospěšné. Místo toho se utrácí za často nesmyslné třídění odpadků, které ani nemusely vzniknout. Místo automatu na petky dát do veřejných prostor radějí pítko ...
Jo plasty jsou problem... to ano, ale i vodu vedete v plastovych trubkach... to neni o plastech jako o marketingu danych vyrobcu. Sklo by bylo lepsi, ale jsou vetsi naklady na vyrobu, prepravu.... To by se odrazilo na cene... atd... to neni problem balene vody jako takove.... Navic na balenou vodu jsou prisnejsi kriteria nez na kohoutkovou - kontroly jsou castejsi a da se rici ze je kvalita stala. Ve vodovodnim radu neni jen jeden zdroj vody, je jich nekolik a tak muze voda byt ruzne kvality i z jednoho kohoutku v ruznou dobu.
Verim, ze leckde je voda v kohoutku kvalitni ci skoro kojenecka, ale leckde neni. Je nesrovnatelna voda z Vysociny a napriklad v Praze ci Brne. Pak si spocitejte kolik kde lidi zije a na kolik lidi ma ta "mene kvalitni" voda dopad. A navic, balenou vodou nesplachujete. Kohoutkovou ano, to vam prijde vice ekologicke, kdyz se takto kohoutkovou plytva? Ono je to v podstate o celem vodnim hospodarstvi v CR. Stoji za houby.
16. 5. 2019, 09:34 editováno autorem komentáře
Srovnáváte nesrovnatelné - pokud jde o plastové vodovodní potrubí, pak jde o polypropylen s životností 30-50 let a hlavně je tam voda v chladu a temnu. Balená voda je v PET, s dobou použitelnosti max 18 měsíců a hlavně je přehovávaná na světle a v teple ...
O vašem názoru na kritéria na balenou vs kohoutkovou vodu - no coment ...
No nejen že je v chladu a temnu, ale také prostě nestojí v těch trubkách třeba půl roku, což si myslím že je důležitější.
Pamatuji si jak jsem na základní škole ještě za komunistů měli takovou učitelku zeměpisu, co hodně cestovala. Povídala nám svoje zážitky z cesty do Japonska. Tehdy bylo hodně vzácné slyšet něco takového z první ruky.
A vyprávěla nám mimo jiné o tom, že v Japonsku mají automaty na prodej obyčejné vody v PET lahvích. To jsme naprosto nechápali. Není to minerálka, ani bublinková voda, ani nijak ochucená voda, prostě obyčejná voda snad možná trochu lepší než z kohoutku a oni za to platí takové peníze. Mysleli jsme si, že ty Japonci musí být úplně blbí, když si kupují obyčejnou vodu balenou v plastu. Dnes je to úplně normální i u nás, marketing dělá naprosté divy. Jen často platí, že ta balená voda není ani lepší než ta z kohoutku. U nás máme často velmi kvalitní vodu z kohoutku. A myslím že to platí i pro větší města, protože tam proudí potrubím z daleka z kvalitního zdroje. Že tak kvalitní vodu všude nemají poznáte, když vyjedete do zahraničí, hlavně na jih. Když nic jiného tak je hodně cítit chlór. Minulý týden jsem pil vodu ve Vídni na letišti a hrozně byla cítit chlórem. V Malorce smrdí napuštěná vana jako na koupališti. Chlór ale dnes není nutné používat, dezinfikovat lze jinak, tak nechápu co ty vodárny tam dělají.
Je jedno, čím dezinfikujete vodu při úpravě (Cl2, NaClO, ClO2, chloramin, O3, H2O2, UV) - musíte zajistit hygienu (dezinfekčnost) upravené vody na trase mezi vodárnou a konečným uživatelem. Proto cítíte "chlor".
Ve skutečnosti nejspíš budete cítit zbytečky chlorovaných látek, i z toho důvodu se při úpravě vody odstraňují organické látky, aby nedošlo ke vzniku chlorovaných uhlovodíků.
Nevím, proč by si spotřebitel nemohl filtrem upravit vodu, která je navíc tvrdá a je cítit chlórem. Technologové z úpraven vody se příliš nechlubi převratnými novinkami ve filtraci vody, zatímco kontaminantů přibývá. Spotřebitelé jsou opět držení ve tmě jako žampiony.