Kokosová smetana na vaření doplní všední jídelníček o kapku exotiky. Je ideální ingrediencí pro přípravu thajských jídel. Zajímavý, exotický nádech ale dodá i pokrmům běžnějším pro naše zeměpisné podmínky. Je výborná v kombinaci s nejrůznějšími polévkami i například do dezertů. Má všestranné využití a může kralovat mnoha pokrmům teplé i studené kuchyně.
100% rostlinná, kokosová alternativa smetany na vaření se vyznačuje lehkou a přitom plnou a příjemnou chutí. Neobsahuje živočišné tuky a je snadno stravitelná. Možným řešením je i pro osoby, které špatně snášejí živočišné mléko.
Pokud zvolíte výrobek v uzavíratelném obalu, můžete nespotřebovanou část smetany uchovat až pět dní bezpečně v lednici pro další použití.
Šéfkuchař restaurace La Strada Ristorante, Jan Souček, připravil s použitím kokosové alternativy smetany a kokosového nápoje menu sestávající z polévky, hlavního jídla a dezertu. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte:
RECEPTY S KOKOSOVOU SMETANOU
Dýňová polévka s kokosovou smetanou
- 500 g dýně (například muškátová nebo Hokkaido)
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- 50 g hladké mouky
- 500 ml kokosového nápoje
- 500 ml sójové alternativy smetany
- 200 ml kokosové alternativy smetany
- tymián
- olivový olej
- sůl
Najemno nakrájenou cibuli orestujeme dozlatova na olivovém oleji. Přidáme oloupanou, semen zbavenou a na menší kusy nakrájenou dýni, rozdrcený česnek a tymián. Krátce orestujeme a přilijeme sojovou a kokosovou smetanu a kokosový nápoj. Po změknutí dýni rozmixujeme tyčovým mixérem. Podle potřeby zahustíme jíškou připravenou z oleje a mouky a dochutíme solí. Polévku provaříme. Pro dosažení jemnější konzistence ji můžeme přecedit přes jemné síto.
Kuřecí vývar se zázvorem, koriandrem, rajčaty a kokosovou smetanou
- 500 ml kuřecího vývaru
- 40 g zázvoru
- 30 ml limetkové šťávy
- 200 ml kokosové alternativy smetany
- 8 cherry rajčátek
- 2 lžíce koriandru
- 1 stvol citronové trávy (nebo nastrouhané kůry z citronu)
- 1 chilli paprička
- 25 g cukru
Kuřecí vývar přivedeme k varu. Přidáme kuřecí prsíčka nakrájená na malé kousky, kokosovou smetanu, zázvor nastrouhaný najemno, limetkovou šťávu, rozmačkanou citronovou trávu, chilli papričku a cukr a necháme na mírném ohni vařit zhruba 25 minut. Před servírováním přidáme koriandr a cherry rajčátka.
Ragú z tofu s ananasem, rozinkami a kokosovou smetanou s divokou rýží
- 600 g tofu
- 200 g čerstvého ananasu
- 50 g hrozinek
- 2 šalotky
- 1 limetka
- 400 ml kokosové alternativy smetany
- 1 lžíce solamylu
- špetka kari
- 1 lžíce nasekaného koriandru
Šalotku nakrájíme na tenké plátky, které orestujeme na olivovém oleji společně s nakrájeným tofu a kari. Přidáme kousky ananasu, rozinky a zalijeme kokosovou smetanou. Provaříme, dochutíme solí, limetkovou šťávou, popřípadě dle potřeby dohustíme solamylem, aby omáčka lehce zhoustla. Na závěr přidáme do ragú nakrájený koriandr. Podáváme s divokou rýží.
Krevety pošírované v omáčce z kokosové smetany s bramborovým pyré s citronovou kůrou
- 16 tygřích krevet
- 2 limetky (šťáva a kůra)
- 400 ml kokosové alternativy smetany
- 1 vanilkový lusk
- 10 g koriandru
- 25 g zázvoru
- 1 kg brambor
- 300 ml sójové alternativy smetany
- 300 ml sójového nápoje
- 2 citrony
- sůl
Kokosovou smetanu přivedeme k varu, přidáme dřeň z vanilkového lusku, koriandr, nasekaný zázvor, limetkovou kůru a šťávu, cukr a vaříme, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu. Poté stáhneme na minimální plamen. Přidáme osolené krevety a necháme je v omáčce pošírovat. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a propláchneme studenou vodou. Ve větším hrnci je vaříme v osolené vodě asi 20 minut. Vodu z uvařených brambor slijeme a necháme chvíli odstát. Mezitím ohřejeme sójovou alternativu smetany a sójový nápoj. Přilijeme je k bramborám a přidáme nastrouhanou kůru ze dvou citrónů. Ručním šlehačem vyšleháme hladkou kaši.
Kokosová panna cotta s malinovou omáčkou
- 250 ml kokosového nápoje
- 250 ml kokosové alternativy smetany
- 4 plátky želatiny
- 300 g mražených malin
- 6 lžic cukru
- 1 lžička škrobu
- pár lístků máty na ozdobu (nemusí být)
Kokosový nápoj, kokosovou smetanu, dvě lžíce cukru a dřeň z vanilkového lusku společně zahřejeme v rendlíku těsně pod bod varu. Přidáme namočenou plátkovou želatinu, přecedíme do formiček a necháme v chladničce nejlépe přes noc vychladnout. Dvě lžíce cukru necháme lehce zkaramelizovat, přidáme maliny a vaříme, dokud se obsah nesvaří na polovinu. Lehce zatáhneme škrobem. Malinovou omáčku můžeme podávat jak studenou, tak horkou, jen dbáme na to, aby se nedostala horká k panna cottě, rozpustila by se.
Krém z hořké čokolády s kokosovou omáčkou a jahodami
- 500 ml kokosové alternativy smetany
- 300 g hořké čokolády
- 2 lžíce strouhaného kokosu
- Vanilkový lusk
- 30 g cukru
- Kůra z jedné limetky
- Dřeň z vanilkového lusku
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni a necháme ji vychladnout, aby nebyla horká. 300 ml kokosové smetany a strouhaný kokos zamícháme do rozehřáté čokolády. 200 ml kokosové smetany, vanilkový lusk, kůru z jedné limetky a cukr svaříme do lehce husté omáčky. Podáváme s čerstvými jahodami, nebo jiným čerstvým ovocem.