Tenhle clanek je konglomeratem toho nejhorsiho z toho, co se posmesne oznacuje jako "Conventional Wisdom". Zkratka stokrat opsane clanky a doporuceni (sekundarni a vyseurovnove zdroje vedeni), ktere se tak vzily, ze autori dalsich clanku se ani nenamahaji jit do hloubky a najit studie (primarni zdroje vedeni), ktere by je potvrzovaly. Zkratka autori techto doporuceni a clanku jenom opisuji od sebe ci od "autorit" typu ucitel ve skole nebo nejaka statni agentura a ani je nenapadne se podivat, k cemu dospela skutecna veda, jaka jsou realna fakta, jak sedi ci nesedi na hypotezy, na kterych jsou dana doporuceni postavena. Pojdme tedy na tuky poporade dle clanku.
1.) "Vysvětlení, proč ve stravě dávat přednost tukům s nenasycenými mastnými kyselinami proti nasyceným" jsem komentoval jiz pod zminenym clankem. Autorka bohuzel asi nesla do sebereflexe a vyzkumu, kterym by si zkusila potvrdit ci vyvratit chybna tvrzeni v predchozim clanku.
2.) "Nasycené tuky jsou palivem, které v rámci tuků naše tělo preferuje" Jinymi slovy se autorka domniva, ze evoluce je tak s prominutim blba, ze cloveka od narozeni krmi "nadmernym" mnozstvim NMK (materske mleko) a ze je tak nevykonna, ze jako zasobni material energie se vyselektovaly zase NMK.
3.)" Právě z těchto acetátových fragmentů dokáží játra vytvořit cholesterol." To ale neznamena, ze jej tvori. Vsechny dlouhodobe observacni studie ukazaly, ze neexistuje vztah mezi prijmem NMK a mnozstvim cholesterolu v krvi. V kratkem obdobi se skutecne pri zvysene konzumaci NMK oproti pro daneho cloveka normalni zvysuje mnozstvi cholesterolu, ale cholesterolu vsech typu (!). Je snad uz dostatecne znamo, ze celkove mnozstvi cholesterolu o zdravotnich rizicich vypovida velice povsechne (narozdil od pomeru HDL/LDL ci HDL/triglyceridy ci pocet malych castic LDL) a ze cholesterol neni pricinou (!) srdecne cevnich onemocneni, ale jejich ukazatelem.
Dalsi dulezitou veci je prave ono slovo "DOKAZI", coz neznamena, ze to automaticky udelaji. Jatra reguluji mnozstvi cholesterolu v krvi v zavislosti na stavu obehove soustavy, takze kdyz je vysoky prijem NMK a cholesterolu ve strave, tak snizi telu vlastni produkci. Pro predstavu ta je uvadena cca. 1000 - 1400 mg, takze je zde obrovska rezerva a doporuceni v zaveru clanku jit pod 300 mg. je naprosto nesmyslne (a opet - opirajici se pouze o "autoritu" a nikoliv realny vyzkum). Tato regulacni schopnost vysvetluje, proc se kratkodobe cholesterol zveda, ale dlouhodobe je jeho hladina nezavisla na mnozstvi prijmutych NMK a cholesterolu.
3.) "Tyto tuky jsou velmi stálé, stabilní proti vysokému záhřevu, slunečnímu záření, tlaku, vzduchu, teplotě a dalším vnějším vlivům, proti tukům nenasyceným, které velmi rychle např. žluknou a podléhají zkáze" To je presne ten duvod, proc se v lidskem tele pouzivaji primarne NMK (jako zdroj a zasobarna energie). Jsou stale a nepodlehaji oxidaci, takze jejich uzivani nepotrebuje zvyseny prijem antioxidantu. Oxidace zpusobuje zanety, zanety zpusobuji kornateni tepen, kornateni tepen zpusobuje zvysovani mnozstvi cholesterolu v krvi. Pokud se chcete vyhnout infarktu, zamerte se na oxidativni cinitele - stres, jednoduche cukry (nejde o to, ze z nich snad mozna telo muze vytvorit cholesterol, ale ze pusobeni cukru poskozuje cevni steny), zvyseny inzulin, trans-mastne kyseliny, omega 3 : omega-6 (viz dale), nedostatek zeleniny a ovoce a nedostatek pohybu (rozsiruje cevy, snizuje krevni tlak).
4.) Doporuceny prijem v zaveru clanku je postaveny naprosto na vode, jak je patrne z vyse uvedenych vytek. Kdyby si mnozi autori nesedeli na vedeni, tak by nikdy nezvnikaly nesmysly jako francouzsky paradox. Francouzska tradicni strava obsahuje velke mnozsvi masla a jinych zdroju NMK, presto (v hlave vyznavacu lipidove hypotezy) maji "zazracne" zdrave cevy. Misto toho, aby zacali vyzkumnici premyslet nad hypotezou samotnou, zacali hledat omluvy, vymluvy ci proste zavreli oci. Ve skutecnosti je tradicni francouzska dieta zdrava proste i diky vysokemu mnozstvi NMK a tuku celkem v ni obsazenem. BTW tradicne Francouzi jedi velmi male snidani, nemaji svaciny a hlavnim jidlem dne je korpulentni ctyrchodovy obed ve kterem nechybi ani syr, coz by melo donutit kazdeho zamyslet se nad tim, jestli je opravdu nutne se na snidani precpavat, jak radi "odbornici na vyzivu".
5.) Pomer omega 3 : omega 6 nejlepe 1:5??? Snad nejhure! Vsechny prirodne se stravujici narody (se zdravymi cevami) maji tento pomer 1:1 az 1:4. Chapu, ze v tradicni zapadni strave ten pomer je casto az 1:30 a hure, takze 1:5 je vyrazne zlepseni. Ale co je pricinou tohoto strasliveho pomeru? Uzivani rostlinnych oleju vysokych v PUFA na zaklade doporuceni "vyzivovych odborniku". Neskodne NMK jsou nahrazovany rostlinnymi oleji obcas az s morbidne vysokym mnozstvim omega 6 MK misto toho, aby byly nahrazeny nebo doplenyn oleji s omega 3 MK. V tech olejich navic chybi velke mnozsvi antioxidantu pritomnych v rostlinach ci oresich, ze kterych se vyrabi.
6.) Kdyz sectu doporuceny ALA (1 g se konvertuje v pomeru 1:10 na telu vlastni DHA ci EPA, tedy mame z toho ubohych 0,1 g) s doporucenymi DHA a EPA, tak pomer omega 3 : omega 6 na zaklade doporuceni je 0,85 - 7 az 10, tedy 1:8 az 1:12. Bravo, dalsi dukaz, jak tvurce techto doporuceni umi pocitat.
Doporuceny sekundarni zdroj s primymi odkazy na dalsi primarni a sekundarni zdroje, zkratka stoji za precteni: http://wholehealthsource.blogspot.cz/2011/01/does-dietary-saturated-fat-increase.html
BTW v jednom z odkazovanych clanku je na zvirecich modelech krasne ukazano, ze palmovy olej u opic nevytvari vyznamne odlisne LDL nez PUFA (olej ze světlice) a MUFA (vysokooleikový olej ze světlice). U "guinea pigs" pak jiny experiment ukazal, ze hladina cholesterolu byla u nich stejna pri pouzivani olivoveho oleje a sadla (35 % kalorii). Nizsi byla u kukuricneho oleje. Takze zaver je takovy, ze u nekterych zvirat muze PUFA snizovat mnozstvi LDL relativne ve srovnani s NMK a nenasycenymi oleji. Navic ale neexistuje zatim dukaz, ze by takto snizeny cholesterol chranil pred srdecnim onemocnenim (tak je to napriklad u statinu - vychazi vam hezka cisla cholesterolu, ale pokud jste neodstranily pricinu zanetu cevnich sten, tak vam to proti infarktu, mrtvici apod. nepomuze.)