Vy jste chemik, ale i vás ovlivnili omíláním lží o olejích. Teď když se hroutí mýtus blahodárnosti omega 3, tak obnovili průpovídku o správném poměru. Zkrátka a dobře, všecko jsou lži. Ryb, sardinek a makrel ubývá, loví jen plevelné ryby, které nejsou dobré. Tak se z nich vyrábí olej omega 3 a navykládali lidem, že je to nesmírně zdravé. Zdravá je jen EPA a DHA ale jen v množství pod 1 gram denně. Celkově ty omega 3 jsou nejtoxičtéjší mastné kyseliny, tak zvané polyénové.
V každé biochemii (už před 100 lety), najdete, že jsou škodlivé, že žluknou a přepalují. To nikdo nezpochybňuje. Ale oni vám místo polyénové začali říkat omega3 a lhát, že jsou zdravé. K čemu jsou polyénové kyseliny?. To jsou jedy, kterými se byliny brání okusu.
V poslední době začali výrobci olejů lhát, že škodlivé jsou transmastné kyseliny. Jsou transmastné konjugované, ty jsou zdravé jsou v másle a pak jsou tansmastné kyseliny obyčejné a ty jsou stejně toxické jako polyénové mastné kyseliny. Všecko je to jen hra, balamucení. Jestli to chcete pochopit, přečtěte si článek Nejmasovější jed - připraví nás o 10 let života.
Ani kyselina eruková není škodlivá. Nízkoerukovou řepku nemohou zvířata pozřít také, protože jen neškodnou kyselinu erukovou nahradili kyselinou olejovou. Tím se počet dvojných vazeb ještě zvýšil.To vám taky zatajili, ale dohledat se to dá.
Co tedy vlastně v řepkovém oleji škodí? Znova to zopakuji. Škodí polyénové mastné kyseliny, ty, co mají dvojné nenasycené vazby a říká se jim omega 3 a omega 6. Omega 3 jsou 2,7 krát toxičtější než omega 6. Jenomže potřebijí prodat řepkový olej, tak vám lžou. Ony se ty omega 3 z řepkového oleje dávají pryč při rafinaci a zneškodnují se tak, že se z nich vyrábí méně škodlivý margarín.