Názor k článku Kolik je v ovoci vitamínů? Údaje se podezřele liší od Pavel - Nejdůležitější sdělení článku je v posledním odstavci. Není...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 6. 2014 7:22

    Pavel (neregistrovaný)

    Nejdůležitější sdělení článku je v posledním odstavci. Není důležité, kolik vitamínů potraviny obsahují, ale kolik jich z nich tělo dokáže vstřebat. Takže syrová zelenina má sice vitamínů spoustu, ale jsou pro tělo nedostupné (jsou uvnitř buněk, a pokud tu buňku nerozdrtíte zuby, což se vám povede jen u zanedbatelného množství, tak tělem projde bez poškození, trávením se buněčné stěny rostlinných buněk téměř nenaruší). Vařená zelenina sice obsahuje asi desetinu vitamínů proti syrové, ale ty tělo dokáže vstřebat téměř 100%. Totéž to kysané zelí - kysáním se naruší buněčné stěny, takže ty vitamíny se stanou pro tělo dostupnější Oni ti námořníci fakt nebyli blbí.

    Mimochodem, totéž platí i pro nežádoucí látky v potravě. Není důležité, kolik jich potrava obsahuje, ale kolik se jich vstřebá. Takže ač jsme například trvale strašeni, že nemáme jíst houby kvůli vysokému obsahu těžkých kovů, skutečnost je taková, že houby tak dobře váží těžké kovy, že po jejich průchodu naším trávicím systémem našemu tělu těžké kovy odeberou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).