Proč tu není porovnání vlastností palmového a palmojádrového oleje i tuku?
Zákusky z PMU (patří Agrofertu) v Penny Humpolce, ale pocházející od výrobce až z Roztok u Prahy jsou i po vytažení z lednice měkké a mazlavé. Mám podezření právě na nějaký náhražkový tuk - je to možné? Proto se asi může vyplácet dovážet zákusky takovou dálku a cenou se vyrovnat i několika cukrárnám v okolí.
Docela by mě zajímalo, o kolik je palmový olej dražší, když započítáme i přepravní náklady, oproti třeba řepkovému vyrobenému u nás.
Pokryje výnos řepky pěstované na paliva alespoň množství paliva na přepravu palmového oleje?
Co by se stalo, kdyby se řepka nepřidávala do benzínu a nafty? Nebyl by jí takový přetlak, že by cenou i množstvím palmu nahradila?
Plno otázek, ale odpovědi nějak nemůžu najít. Není to opět podle ekologistického hesla - Zabij bobra, zachráníš strom, neboli - Zasaď řepku na palivo a vypal tropický prales se vším zvířectvem na jídlo, abys to mohl pár tisíc kilometrů povozit po světě!
Asi bychom se mohli zeptat třeba p. Babiše - navíc se všemi dotacemi ...
mám pocit, že jste trefil hřebíček na hlavičku. Ještě k tomu cena práce v zemích, kde lze "získat levně" půdu a zamořit ji palmami a proti tomu u nás a ta rovnice by se pomalu dala dohromady ... a to ještě ani netušíme, o co všechno v těch pralesích přicházíme