Hlavní navigace

Nejméně dvě a půl hodiny týdně. Tolik pohybu potřebujeme, abychom byli zdraví

23. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Že se lidé po celém světě, Čechy nevyjímaje, málo hýbou, je známá věc. Výsledkem jsou nejen potíže s váhou, ale nakonec i výskyt chronických onemocnění. Stačilo by přitom málo, například půlhodinová procházka denně. Na potřebu pohybu a na to, jak je přínosný pro naše fyzické i psychické zdraví, nyní upozorňuje kampaň Aktivní září.

„Poměrně významným problémem je obezita, 57 procent českých dospělých má vyšší než normální hmotnost. Až 70 procent mužů (3. nejhorší v Evropě) a až 50 procent žen (11. nejhorší v Evropě) trpí nadváhou. Každý pátý je obézní. Varovná je situace u dětí, 10,3 procenta dětí v ČR je obézních a 7,5 procenta trpí nadváhou, to je o třetinu více než v roce 2016,“ uvádí Jana Havrdová, předsedkyně Nadačního fondu Aktivní Česko, který kampaň Aktivní září pořádá.

Příčiny vyšší váhy Čechů jsou nasnadě: jíme hodně masa, tučných potravin a vypijeme přespříliš alkoholu. Roční spotřeba alkoholu na jednu osobu se uvádí 163 litrů, z toho 135 litrů piva, zbytek tvoří víno a lihoviny. V Česku také kouří čtvrtina populace, což je dvojnásobné množství oproti rozvinutým zemím.

Sport je pro lidi sprosté slovo

Předně se ale nehýbeme. Dle posledních dostupných dat pravidelně sportuje alespoň jednou týdně jen 35 procent Čechů. U seniorů je to jen každý desátý. Například v Dánsku přitom sportuje pravidelně na 77 procent lidí nad 65 let, v Rakousku 66 procent…

Vůbec přitom nejde o nějaké velké výkony. „Sport je u Čechů skoro sprosté slovo, řeknou, že sportovat oni nebudou. Když ale nabídneme, ať jdou alespoň na procházku, tak to už jdou. A i to přitom stačí,“ říká Havrdová.

Proč tolik lidí tloustne? Prostředí je toxické a jídlo všude Přečtěte si také:

Proč tolik lidí tloustne? Prostředí je toxické a jídlo všude

Kolik času věnovat cvičení?

Pro dospělé odborníci doporučují za týden alespoň 150 minut aerobní pohybové aktivity střední intenzity, nebo poloviční dobu, tedy 75 minut, aerobní pohybové aktivity vysoké intenzity. 

Dvakrát týdně nebo ještě lépe o něco častěji bychom se měli věnovat posilování, protože jsou to právě svaly, co nám zajistí funkční pohybový aparát i ve stáří.

Autor: Aktivní září

Děti by se pak měli hýbat minimálně hodinu denně. To však podle odborníků splní jen naprosté minimum z nich. Údaje z roku 2022 uvádějí, že celých 81 procent mladistvých cvičí méně.

„Zvýšením objemu cvičení nad 300 minut týdně mohou dospělí dosáhnout dalších zdravotních přínosů,“ uvádí Havrdová s tím, že ti, kdo se dostatečně hýbou, mají o 20 až 30 procent nižší riziko vzniku chronických onemocnění. Pohyb eliminuje až 8 procent kardiovaskulárních onemocnění, depresí, demence a také 5 procent případů cukrovky II. typu.

Kolik stojí málo pohybu?

Nejde ale jen o zdraví jednotlivců. Pozitiva pravidelného pohybu se také promítají do rozpočtu státu. Jedná se o jedny z nejrychleji rostoucích výdajů vlád jednotlivých zemí. V rámci EU se v roce 2020 jednalo o 9,1 procenta HDP.

Do ČR přijde větší vlna obezity. Řešme už nadváhu, varují lékaři Přečtěte si také:

Do ČR přijde větší vlna obezity. Řešme už nadváhu, varují lékaři

Předpokládá se, že náklady způsobené sníženou pohybovou aktivitou populace v průběhu let 2020–2030 budou ve výši cca 300 miliard dolarů (27 miliard ročně). 70 procent výdajů na zdravotní péči bude vynakládáno na léčbu onemocnění, které způsobil právě nezdravý životní styl včetně nedostatku pohybu.

Aktivní září vyzývá k pohybu

Alarmujících čísel a aktuální nelichotivé situace jsme si velmi dobře vědomi. Nadační fond a jeho aktivity se snaží o osvětu přínosů pohybu veřejnosti a klademe si za cíl oslovit právě tu nesportující a rizikovou část populace ČR. Jsem ráda, že jsme mohli představit již II. ročník chystané kampaně Aktivní ZÁŘÍ, kterou odstartujeme 4. září ve Valdštejnské zahradě Senátu ČR,” říká Jana Havrdová.

Součástí Aktivního září bude i řada akcí pro širokou veřejnost v rámci Be active day, kdy se zapojená fitness centra, sportoviště a sportovní kluby otevřou zájemcům zdarma. 

Kolik času týdně věnujete cvičení a aktivnímu pohybu?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).