Dobrý den, SZPI vycházela, jak uvádí, z březnových cen surovin. Přesné složení neznám, předpokládám, že započítali suroviny zobrazené v související galerii (http://www.vitalia.cz/galerie/jak-vydelat-na-falsovani-potravin/). LK, Vitalia.cz
Ano, i mě zarazila cena polévky.
Nejdražší na polévce je podlé mého názoru cena energií. Pakliže by se polévka měla dělat dlouhým tažením na ohni. v tlakovém hrnci už to tak děsné není.
Cena za kilo hovězích kostí v maloobchodu je doslova pár korun. Za 10kilo kostí nedám ani 100Kč.
do toho nějaká zelenina(celer, mrkev ani petržel také tolik nestojí, stejně jako cibule, či česnek) Zavářka, mouka voda nulové náklady.
nevím, jak v restauracích(doma se samozřejmě dá vypomoci tlakákem, i kdž už to není ono), tak za dvě hodiny a cca 20korun mám cca 5 litrů velmi silného vývaru., do toho za dalších 20 korun trochu masa na pokrájení.
takže cena mě skutečně, stejně jako předchozímu přispěvateli nevychází.
protoze nepocitate zadnou rezii, pak muzete tvrdit ze za 40 kacek mate doma 5l. no jen za tu cenu koupim 1kg hovezich kosti (masove) k tomu za 25kc kilo morkovych kosti, nejakou zeleninu a koreni jsem skoro na stovce za 3l vyvaru. kdyby k tomu clovek mel pocitat jeste praci, tak by se doma nevyplatilo vubec varit.
v restauraci, ale musite pocitat lidskou praci, energie, najem, naklady na vybaveni, administraci, dane a poplatky plus dalsi rezii bez ktere tu polivku neuvarite, ve finale pak toto muze byt klidne skoro stejne jako date za suroviny.
obecne pravidlo je, ze se kalkulace v klasicke restauraci pocita "cena surovin + 150% neboli x 2,5" coz je u polevky s cenou surovin 10kc prodejni cena 25kc z toho nasypete pres 4kc jako dph statu a na veskerou rezii tak mate 11kc. je to hodne nebo malo?
Vy jste viděl v obchodě hovězí kosti? Pokud vím, tak nám je EU zakázala ve velkém používat. V některém obchodě jsou občas vepřové, hověží jedině na vyžádání od řezníka, který si bourá sám nebo od farmáře-soukromníka.Já osobně je používám při polévce pro slavnostní akce. On je největší problém, kde je vařit.Měl bych je táhnout cca 4 hodiny. A na takovou dobu si nemohu sporák přes den zablokovat. Takže další kamna nebo v noci. K té ceně - kdo chce ušetřit,udělá vývar podle starého receptu - pepř, tekuté polévkové koření, popř. nějakou aromatickou listovou zeleninu a nebo dnes podravku. To jsou haléřové částky. SZPI by se měla víc učit.
Nevím, kde kupujete vy, ale já hovězí kosti naprosto běžně u řezníka kupuju, Dokonce je mají i v Kauflandu, v Tesku prodávají polévkovou směs s morkovou kostí a u řezníka za rohem dokonce hovězí harfy.
Nevím, co kdy zakázala EU, ale morkové kosti jsem nikdy neměl problém koupit.