protoze nepocitate zadnou rezii, pak muzete tvrdit ze za 40 kacek mate doma 5l. no jen za tu cenu koupim 1kg hovezich kosti (masove) k tomu za 25kc kilo morkovych kosti, nejakou zeleninu a koreni jsem skoro na stovce za 3l vyvaru. kdyby k tomu clovek mel pocitat jeste praci, tak by se doma nevyplatilo vubec varit.
v restauraci, ale musite pocitat lidskou praci, energie, najem, naklady na vybaveni, administraci, dane a poplatky plus dalsi rezii bez ktere tu polivku neuvarite, ve finale pak toto muze byt klidne skoro stejne jako date za suroviny.
obecne pravidlo je, ze se kalkulace v klasicke restauraci pocita "cena surovin + 150% neboli x 2,5" coz je u polevky s cenou surovin 10kc prodejni cena 25kc z toho nasypete pres 4kc jako dph statu a na veskerou rezii tak mate 11kc. je to hodne nebo malo?