Když už budu natolik bohatý, abych si mohl kupovat zmraženou rybu v glazuře a platit někomu za led udělám následující.
1) Nikdy nebudu kupovat rybí filé. A hlavně ne pro děti!!!
2) Nikdy nebudu kupovat zmraženého vietkongového Pangase....a ani chlazeného pokud možno.
3) Nikdy nebudu kupovat zmraženou rybu na víkendový obídek, ale jedině pokud čekám válku.
4) Nikdy nebudu kupovat zmraženou rybu pokud je hned vedle pult s chlazenými, akvárko s čerstvými apod..
Pokud pytlík s bílými prkénky mám a chci ho zkonzumovat, tak postupuji následovně.
1) Filety nechám PLNĚ a přirozeně rozmrazit. Když to budu chtít urychlit, tak pouze s pomocí STUDENÉ vody. Ne teplé, ne pomocí mikrovln apod..
2) Rozmražený filet POŘÁDNĚ osuším, nejlépe dosucha!!!
//Dále platí i pro filátka z čerstvých, chlazených ryb//
3) Pořádně osušený filet lehce osolím a obalím v hladké mouce. Nad dřezem z filetu oklepu všechnu přebytečnou mouku, až mi na rybě zůstane jen takový suchý moučný "film."
4) Na opečení ryby používám dobrý oliv. olej s peckou másla. Může být samozřejmě i dobrý rostlinný. Ale nikdy! ne tolik, jako když smažíme, Prostě jen lehce pod rybu.
5) V případě, že má filet kůži, tak jí před bodem 3 ještě párkrát lehce proříznu. Na středně rozpálený tuk položím filet buď kůží dolu, nebo tou stranou, kde kůže byla. Nechám opékat podle tloušťky filátka 3, max. 5 minut.
6) Rybu otočím a vypnu zdroj tepla. Než si připravím talíře a vše ostatní filé pěkně dojde.
Tento způsob přípravy mi eliminuje ono prskání, dušení etc. z prvního odstavce článku. Stejně tak, jako nežádoucí předělání ryby, která se mění v lepším případě na suchý rybí salát a v tom horším na prkénko gumové.
Tak asi tak no :)
netreba do Osla, nebot to same se prodava i v Polsku a nutno rict, ze za skoro 1/2 cenu nez u nas, kolega tam jezdi na lososa, akorat se prodava v celku, takze 1/2 pak zmrazi, coz je skoda, mrazit chlazenou rybu ;-(
Jinak mi chutnaji i ryby v Chorvatsku a ve Finsku mi tez ryby chutnaly ... ale tak nejblize se asi Oslu priblizim, kdyz pojedu do Svedska ;-))
Tak ty ryby v Oslo jsou mozna lepsi nez v Cechach, ale stejne je vetsina hnus- pokud nejsou vytazene z vody a u Oslo lososa nevytahnes.
Ulovene ryby v Norsku se zmrazi na lodi, poslou do Ciny, kde je v nekolika ruznych fabrikach vykuchaj, nafiletujou pripadne napustej fosfatama a vodou a pak je zmrazene posilaj do Norska zpet. Mezi tema ruznyma fabrikama je ryba vetsinou zmrazena/rozmrazena. Norska pracovni sila je moc draha, tak proto ten tanecek pres Cinu. Na zapadnim pobrezi Norska se urcite daji koupit i cerstve ryby (no dobre v Oslo mozna nekde taky, ale tak 90% ryb bohuzel putuje pres cinu).
A to nezminuju lososi farmy, kde ve forma jakychsi kleci ve vode zije/roste mraky lososu, sype se jim k zradlu, kdo vi co a protoze jich je hodne na jedny hromade, tak se jim davkujou i ruzna antibiotika. Bohuzel.
Jelikož bydlíme kousek od německých hranic. Jezdíme čím dál tím častěji, kupovat i základní potraviny do nedalekého Penny nebo Lidl marketu.
Mražené ryby tam mají za podobné ceny. 1Kg za 5,-€. A po rozmražení se nestane to, co se děje s mraženými rybami koupenými v CZ.
Na výběr je i v těchti mini marketech z více druhů ryb. A všechny chutnaly výborně. Snažíme se je dělat v páře. Kdysi jsem do páry strčil nějaký český zbytek "filé". Kousky masa se zkroutily a z kila ryb tam zbyly takové čtyři malé ančovičky ...
Bohužel nejsme rybí národ za to co obchodník to podvodník.
Může mi někdo říct, k čemu ten test vlastně byl? Že prodejci šidí víme, je to stejné jako u "křehčených" kuřat.
Očekával bych, že když už redakce to šizení zjistí, tak automaticky podá trestní oznámení na všechny výrobce/dovozce/prodejce testovaných filé. Ať se z těch pokut hezky pos.erou. A když to nepomůže jednou, tak za týden znova. Nevěřím tomu, že by se zdejší kvalita zboží rapidně obratem nezlepšila.
Zase na druhou stranu to asi chápu, kontrolní organizace dostávají úplatky od řetězců, aby držely hubu, takže by se stejně asi nic nezjistilo, žádné porušení...
konečně o tom někdo napsal článek,míval jsem moc rád ryby jak filety tak kostky file, ale co se prodává v hypermarketech teď to je neskutečně odporný hnus, nedá se z toho vařit a už vůbec to jíst. A to samé platí u baleného kuřecího masa, na pánvi to pustí polovinu vody a k tomu to navíc ještě páchne.O tzv. baleném mletém mase se nemá ani cenu zmiňovat,šlo rovnou z pánve do záchodu.Taky se obloukem vyhýbám baltickým sardinkám,to už snad ani nemyslí vážně, v konzervě jsem našel z ryb pouze hlavy a ocasy,páchlo to jak týden staré ponožky opět to skončilo spláchnutím do wc.Snažím se teď nakupovat maso pouze u řezníka, bohužel ryby tam nemají.