Vlákno názorů k článku Víte, kolik vody si kupujete ve filé? Budete překvapeni! od matesola - Když už budu natolik bohatý, abych si mohl...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 5. 2011 11:30

    matesola (neregistrovaný)

    Když už budu natolik bohatý, abych si mohl kupovat zmraženou rybu v glazuře a platit někomu za led udělám následující.

    1) Nikdy nebudu kupovat rybí filé. A hlavně ne pro děti!!!
    2) Nikdy nebudu kupovat zmraženého vietkongového Pangase....a ani chlazeného pokud možno.
    3) Nikdy nebudu kupovat zmraženou rybu na víkendový obídek, ale jedině pokud čekám válku.
    4) Nikdy nebudu kupovat zmraženou rybu pokud je hned vedle pult s chlazenými, akvárko s čerstvými apod..

    Pokud pytlík s bílými prkénky mám a chci ho zkonzumovat, tak postupuji následovně.

    1) Filety nechám PLNĚ a přirozeně rozmrazit. Když to budu chtít urychlit, tak pouze s pomocí STUDENÉ vody. Ne teplé, ne pomocí mikrovln apod..

    2) Rozmražený filet POŘÁDNĚ osuším, nejlépe dosucha!!!

    //Dále platí i pro filátka z čerstvých, chlazených ryb//

    3) Pořádně osušený filet lehce osolím a obalím v hladké mouce. Nad dřezem z filetu oklepu všechnu přebytečnou mouku, až mi na rybě zůstane jen takový suchý moučný "film."

    4) Na opečení ryby používám dobrý oliv. olej s peckou másla. Může být samozřejmě i dobrý rostlinný. Ale nikdy! ne tolik, jako když smažíme, Prostě jen lehce pod rybu.

    5) V případě, že má filet kůži, tak jí před bodem 3 ještě párkrát lehce proříznu. Na středně rozpálený tuk položím filet buď kůží dolu, nebo tou stranou, kde kůže byla. Nechám opékat podle tloušťky filátka 3, max. 5 minut.

    6) Rybu otočím a vypnu zdroj tepla. Než si připravím talíře a vše ostatní filé pěkně dojde.

    Tento způsob přípravy mi eliminuje ono prskání, dušení etc. z prvního odstavce článku. Stejně tak, jako nežádoucí předělání ryby, která se mění v lepším případě na suchý rybí salát a v tom horším na prkénko gumové.

    Tak asi tak no :)

  • 18. 5. 2011 11:42

    matesola (neregistrovaný)

    A ještě si sám odpovím :)

    Zapomněl si na pořádný omytí filete po rozmražení v bodu 2 voe!

  • 18. 5. 2011 22:15

    xt (neregistrovaný)

    Kdyz chci dobrou rybu, naplanuju sluzebku do Osla. Morske ryby se v Cesku obecne moc jist nedaji.

  • 19. 5. 2011 8:12

    Izak (neregistrovaný)

    netreba do Osla, nebot to same se prodava i v Polsku a nutno rict, ze za skoro 1/2 cenu nez u nas, kolega tam jezdi na lososa, akorat se prodava v celku, takze 1/2 pak zmrazi, coz je skoda, mrazit chlazenou rybu ;-(

    Jinak mi chutnaji i ryby v Chorvatsku a ve Finsku mi tez ryby chutnaly ... ale tak nejblize se asi Oslu priblizim, kdyz pojedu do Svedska ;-))

  • 19. 5. 2011 12:34

    Petr S (neregistrovaný)

    Tak ty ryby v Oslo jsou mozna lepsi nez v Cechach, ale stejne je vetsina hnus- pokud nejsou vytazene z vody a u Oslo lososa nevytahnes.
    Ulovene ryby v Norsku se zmrazi na lodi, poslou do Ciny, kde je v nekolika ruznych fabrikach vykuchaj, nafiletujou pripadne napustej fosfatama a vodou a pak je zmrazene posilaj do Norska zpet. Mezi tema ruznyma fabrikama je ryba vetsinou zmrazena/rozmra­zena. Norska pracovni sila je moc draha, tak proto ten tanecek pres Cinu. Na zapadnim pobrezi Norska se urcite daji koupit i cerstve ryby (no dobre v Oslo mozna nekde taky, ale tak 90% ryb bohuzel putuje pres cinu).
    A to nezminuju lososi farmy, kde ve forma jakychsi kleci ve vode zije/roste mraky lososu, sype se jim k zradlu, kdo vi co a protoze jich je hodne na jedny hromade, tak se jim davkujou i ruzna antibiotika. Bohuzel.

  • 19. 5. 2011 21:49

    xt (neregistrovaný)

    No lososa jsem zrovna na mysli nemel. Stavovali jsme se v Lofoten Fiskerestaurant a tam se o kvalitu opravdu nebojim.
    Jo, jeste doporucuju holandsky herinky stylem fastfood v housce s cibuli...

  • 10. 1. 2013 10:50

    Ha (neregistrovaný)

    To, že jsi viděl jednou vařit Pohlreicha, z tebe nedělá odborníka.Snažl jsi se sice něco napsat, ale vyznělo to jako papouškování někoho jiného, odborníku :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).