Víc koniny než hovězího masa

8. 3. 2013

Sdílet

 Autor: SZPI
Inspekce aktuálně upřesnila množství koňského masa, nalezeného v lasagních. Analýza prokázala falšování hovězího masa koninou minimálně z 60 %.

V minulých dnech vzbudily rozruch nálezy potravin obsahujících nedeklarované koňské maso. Nyní Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) obdržela přesné výsledky laboratorní analýzy.

Potraviny, u kterých dříve provedená orientační analýza dokázala přítomnost koniny, na tom byly ještě hůře, než se očekávalo.

Víc koniny než hovězího masa

Podrobná analýza totiž prokázala nahrazení hovězího masa koňským v rozsahu minimálně 60 %. Jde o výrobky:

  • Nowaco Lasagne Bolognese – masem plněné těstoviny v rajské omáčce – zmrazené, v balení 400 gramů s označením doby minimální trvanlivosti do 24. 2. 2014, výrobní šarže: 24/02/14 240/12 8:30, země původu: Lucembursko,
  • Nowaco Lasagne Bolognese – masem plněné těstoviny v rajské omáčce – zmrazené, v balení 400 gramů s označením doby minimální trvanlivosti do 18. 10. 2013, výrobní šarže: 18/10/13 111/12 17:03, země původu: Lucembursko.

Uvedené výrobky SZPI odebrala v provozovně společnosti Tesco Stores ČR a.s., v Plzni.

Galerie: Koňské maso v ČR

Koňské maso jako takové přitom podle odborníků není závadné. Problém je v tom, že zvířata, zpracovaná na maso, nebyla zřejmě chována k tomuto účalu a nepodléhala kontrole zdravotní nezávadnosti. Maso prostě může být odkudkoli a v jakémkoli stavu. Další problém je etický, spotřebitel netuší, že konzumuje maso z koně.

Vše na téma: Koňské maso v potravinách

Zdroj: TZ SZPI

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).