Na základě nevyhovujících výsledků minulých kontrol uskutečnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) cílenou kontrolní akci zaměřenou na segment přírodních polotvrdých sýrů původem ze zahraničí. K nejznámějším druhům polotvrdých sýrů patří mezi tuzemskými spotřebiteli eidam, čedar, gouda a další.
„V rámci cílené kontrolní akce inspektoři SZPI zkontrolovali celkem sto dvacet jedna vzorků přírodních polotvrdých sýrů, laboratorní analýze bylo podrobeno šedesát čtyř výrobních šarží,“ uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Z šedesáti čtyř šarží laboratorní rozbor prokázal nevyhovující parametry u patnácti šarží, což představuje téměř čtvrtinu. Podíl nevyhovujících vzorků i typy pochybení ukazují, že řada zahraničních výrobců stále nevěnuje kontrole jakosti potravin určených pro trh v ČR dostatečnou pozornost, stojí v tiskové zprávě SZPI.
Nejčastější prohřešky? Moc soli a málo tuku v sušině
Největší problémy souvisely s větším než na obale deklarovaným množstvím soli v sýrech. Rozbor nadměrné množství NaCl prokázal u devíti vzorků. U čtyř vzorků byl zjištěn nižší než deklarovaný podíl sušiny na hmotnost výrobku a u třech vzorků nižší než deklarovaný podíl tuku v sušině.
Přitom sušina a tuk v sušině patří ke klíčovým parametrům jakosti sýrů a je-li skutečný podíl sušiny nebo tuku v sušině nižší, než kolik uvádí výrobce na obalu, jedná se klamání spotřebitele. Vyšší než deklarovaný obsah soli ve výrobku představoval u některých vzorků až masivní nedodržení výživových údajů z tabulky výživových hodnot, kterou musejí výrobci povinně uvádět na obalu.
S kontrolovanými osobami zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty. „Vzhledem k neuspokojivým výsledkům kontrolní akce bude kontrolní tlak SZPI v segmentu dovozových polotvrdých sýrů pokračovat i v budoucnu,“ zdůraznil tiskový mluvčí SZPI.
Přehled všech nevyhovujících vzorků
Název výrobku |
Země původu, dodavatel |
Parametr |
Stanovená hodnota |
Deklarovaná hodnota |
Kaškaval kravský údený |
Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: Agrofarma, spol s r. o., Červený Kameň, Slovensko. |
NaCl |
1,88 g / 100 g |
1,3 g / 100 g ± 20 % (1,0–1,6) g / 100 g |
Gouda mladá plátky |
Země původu: Neuvedeno, dodavatel: Bouter Cheese, Culemborg, Nizozemí, dodavatel: DC CHLAZENE CAO FAST OL+KL |
NaCl |
3, 0 g / 100 g |
1,8 g / 100 g ± 20 % (1,4–2,2) g / 100 g |
Cheddar Red 50+ |
Nizozemí |
NaCl |
2,15 g / 100 g |
1,55 g / 100 g ± 20 % (1,24–1,86) g / 100 g |
Gouda „stará“ plátky |
Země původu: Neuvedeno, dodavatel: Bouter Cheese, Culemborg, Nizozemí, dodavatel: DC CHLAZENE CAO FAST OL+KL |
Sušina |
69,1 % ± 1,5 % (68,1–70,1) % |
75 % |
Bluedino Gouda |
Polsko |
NaCl |
1,6 g / 100 g |
1,25 g / 100 g ± 20 % (1,00–1,50) g / 100 g |
Eidam 250 g, Bluedino |
Polsko |
Sušina |
55,0 % ± 1,5 % (54,2–55,8) % |
57 % |
Mature CHEDDAR |
Velká Británie |
Sušina |
60,4 % ± 1,5 % ( 59,5–61,3) % |
62 % |
Ementaler |
Polsko |
Tuk v sušině |
42,4 % ± 3 % (41,1–43,7) % |
min. 45 % |
Gouda mladá, plátky |
Nizozemí |
Sušina |
58,3 % ± 1,5 % ( 57,4–59,2) % |
62,5 % |
Gouda 48+, uleželá |
Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: Hazeleger Kaas B. V. (Holandsko) |
NaCl |
2, 12 g / 100 g |
1,4 g / 100 g ± 20 % (1,12–1,68) g / 100 g |
LYE CROSS FARM Mild Cheddar |
Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: LYE CROSS FARM, Velká Británie |
NaCl |
2, 88 g / 100 g |
1,8 g / 100 g ± 20 % (1,44–2,16) g / 100 g |
Milkana Classic – plotučný zrající sýr |
Francie |
NaCl |
1,69 g / 100 g |
1,27 g / 100 g ± 20 % (1,02–1,52) g / 100 g |
Milbona Gouda, 200 g |
Nizozemí |
NaCl |
2,65 g / 100 g |
1,97 g / 100 g ± 20 % (1,58–2,36) g / 100 g |
Tuk v sušině |
46,0 ± 3 % (44,6–47,4) % |
min. 48 % |
||
Milbona Gouda, plnotučný sýr strouhaný |
Nizozemí |
Tuk v sušině |
45,3 ± 3 % (43,9–46,7) % |
min. 48 % |
Bluedino KRÁLOVSKÝ SÝR |
Polsko |
NaCl |
1,42 g / 100 g |
1,0 g / 100 g ± 20 % (0,8–1,2) g / 100 g |