Kontrola inspekce ukázala nízkou kvalitu dovozových sýrů – nevyhověl každý čtvrtý

22. 8. 2018

Sdílet

 Autor: SZPI
Kupujete drahé sýry vyráběné v zahraniční v domnění, že jsou kvalitnější? Ne vždy se můžete trefit. Inspekce zkontrolovala 121 vzorků a v laboratoři prozkoumala 64 šarží. Známe výsledky.

Na základě nevyhovujících výsledků minulých kontrol uskutečnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) cílenou kontrolní akci zaměřenou na segment přírodních polotvrdých sýrů původem ze zahraničí. K nejznámějším druhům polotvrdých sýrů patří mezi tuzemskými spotřebiteli eidam, čedar, gouda a další.

„V rámci cílené kontrolní akce inspektoři SZPI zkontrolovali celkem sto dvacet jedna vzorků přírodních polotvrdých sýrů, laboratorní analýze bylo podrobeno šedesát čtyř výrobních šarží,“ uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Z šedesáti čtyř šarží laboratorní rozbor prokázal nevyhovující parametry u patnácti šarží, což představuje téměř čtvrtinu. Podíl nevyhovujících vzorků i typy pochybení ukazují, že řada zahraničních výrobců stále nevěnuje kontrole jakosti potravin určených pro trh v ČR dostatečnou pozornost, stojí v tiskové zprávě SZPI.

Nejčastější prohřešky? Moc soli a málo tuku v sušině

Největší problémy souvisely s větším než na obale deklarovaným množstvím soli v sýrech. Rozbor nadměrné množství NaCl prokázal u devíti vzorků. U čtyř vzorků byl zjištěn nižší než deklarovaný podíl sušiny na hmotnost výrobku a u třech vzorků nižší než deklarovaný podíl tuku v sušině.

Přitom sušina a tuk v sušině patří ke klíčovým parametrům jakosti sýrů a je-li skutečný podíl sušiny nebo tuku v sušině nižší, než kolik uvádí výrobce na obalu, jedná se klamání spotřebitele. Vyšší než deklarovaný obsah soli ve výrobku představoval u některých vzorků až masivní nedodržení výživových údajů z tabulky výživových hodnot, kterou musejí výrobci povinně uvádět na obalu.

S kontrolovanými osobami zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty. „Vzhledem k neuspokojivým výsledkům kontrolní akce bude kontrolní tlak SZPI v segmentu dovozových polotvrdých sýrů pokračovat i v budoucnu,“ zdůraznil tiskový mluvčí SZPI.

Přehled všech nevyhovujících vzorků

Název výrobku

Země původu, dodavatel

Parametr

Stanovená hodnota

Deklarovaná hodnota

Kaškaval kravský údený

Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: Agrofarma, spol s r. o., Červený Kameň, Slovensko.

NaCl

1,88 g / 100 g

1,3 g / 100 g ± 20 % (1,0–1,6)  g / 100 g

Gouda mladá plátky

Země původu: Neuvedeno, dodavatel: Bouter Cheese, Culemborg, Nizozemí, dodavatel: DC CHLAZENE CAO FAST OL+KL

NaCl

3, 0 g / 100 g

1,8 g / 100 g ± 20 % (1,4–2,2)  g / 100 g

Cheddar Red 50+

Nizozemí

NaCl

2,15 g / 100 g

1,55 g / 100 g ± 20 % (1,24–1,86) g / 100 g

Gouda „stará“ plátky

Země původu: Neuvedeno, dodavatel: Bouter Cheese, Culemborg, Nizozemí, dodavatel: DC CHLAZENE CAO FAST OL+KL

Sušina

69,1 % ± 1,5 % (68,1–70,1) %

75 %

Bluedino Gouda

Polsko

NaCl

1,6 g / 100 g

1,25 g / 100 g ± 20 % (1,00–1,50) g / 100 g

Eidam 250 g, Bluedino

Polsko

Sušina

55,0 % ± 1,5 % (54,2–55,8) %

57 %

Mature CHEDDAR

Velká Británie

Sušina

60,4 % ± 1,5 % ( 59,5–61,3) %

62 %

Ementaler

Polsko

Tuk v sušině

42,4 % ± 3 % (41,1–43,7) %

min. 45 %

Gouda mladá, plátky

Nizozemí

Sušina

58,3 % ± 1,5 % ( 57,4–59,2) %

62,5 %

Gouda 48+, uleželá

Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: Hazeleger Kaas B. V. (Holandsko)

NaCl

2, 12 g / 100 g

1,4 g / 100 g ± 20 % (1,12–1,68) g / 100 g

LYE CROSS FARM Mild Cheddar

Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: LYE CROSS FARM, Velká Británie

NaCl

2, 88 g / 100 g

1,8 g / 100 g ± 20 % (1,44–2,16) g / 100 g

Milkana Classic – plotučný zrající sýr

Francie

NaCl

1,69 g / 100 g

1,27 g / 100 g ± 20 % (1,02–1,52) g / 100 g

Milbona Gouda, 200 g

Nizozemí

NaCl

2,65 g / 100 g

1,97 g / 100 g ± 20 % (1,58–2,36) g / 100 g

Tuk v sušině

46,0 ± 3 % (44,6–47,4) %

min. 48 %

Milbona Gouda, plnotučný sýr strouhaný

Nizozemí

Tuk v sušině

45,3 ± 3 % (43,9–46,7) %

min. 48 %

Bluedino KRÁLOVSKÝ SÝR

Polsko

NaCl

1,42 g / 100 g

1,0 g / 100 g ± 20 % (0,8–1,2) g / 100 g

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).