SZPI bude provádět kvůli kauze nebezpečných okurek mimořádné plošné kontroly čerstvé zeleniny po celém území ČR.
V následujících dvou týdnech bude odebráno 260 vzorků čerstvé zeleniny. Vzorky jsou odebírány u všech druhů zeleniny, nikoliv pouze u bio-okurek.
Výsledkem kontrol bude přehled o stavu kontaminace Escherichia coli O104 na potravinovém trhu České republiky. Proto budou odebírány i vzorky zeleniny, která pochází z jiných než rizikových států (Španělsko, Německo, Nizozemí, Dánsko), například Rumunska, Bulharska, ale i z České republiky.
Upozornění ze systému RASFF
Potravinářská inspekce obdržela zprávu o nebezpečných okurkách v sobotu po 21. hodině od německé strany prostřednictvím systému rychlého varování RASFF.
Podle upozornění byly okurky ze Španělska, podezřelé z kontaminace bakteriemi, v minulých dnech dodány německým dodavatelem i do České republiky, a to do společnosti Country Life v Nenačovicích u Berouna. Jedná se o salátové bio-okurky, o kontaminaci některé šarže běžných okurek na území ČR zatím SZPI nemá zprávy.
Zákaz uvádění do oběhu a kontroly u odběratele
Ústřední inspektorát vydal již v noci ze soboty na neděli pokyn, aby byl pro tuto šarži okurek uložen zákaz uvádění do oběhu a okamžité stažení, pokud by ještě byly v obchodní síti.
V neděli ráno provedli inspektoři kontrolu u českého odběratele, který zásilku z Německa obdržel. Šlo o 120 kusů salátových bio-okurek dodaných z Německa ve středu a 96 kusů doručených v pátek.
První z dodávek, tj. 120 kusů, se dostala ze skladu do prodejen, z toho část do vlastních obchodů společnosti Country Life. Inspekce okamžitě všechny prodejce informovala a začala zboží stahovat. Od zahájení kontroly v neděli ráno se již žádná z těchto okurek ke spotřebitelům nedostala.
Druhá zásilka nebyla ze šarže, na níž byla SZPI upozorněna německou stranou, šlo však o zboží od stejného německého dodavatele. Všech 96 kusů bylo zachyceno přímo ve skladu a do obchodů se nedostaly.
Hygienická doporučení
SZPI doporučuje spotřebitelům dodržovat obvyklé hygienické zásady při jakémkoliv nakládání s čerstvou zeleninou.
Před konzumací je zeleninu nutné důkladně omýt teplou vodou, a pokud je to možné, vždy okrájet. Inspekce doporučuje případně zeleninu tepelně upravit, protože bakterie jsou zničeny, pokud teplota přesáhne po dobu minimálně 2 minut 70 stupňů Celsia. Důležité je také dbát na čistotu rukou a používaného kuchyňského náčiní.
Přečtěte si: Průjem pozná každý. Ale co s ním?
Seznam provozoven, do nichž byla dodána riziková šarže
SZPI dohledala prodejny, do nichž byly rizikové bio-okurky dodány. Vždy šlo jen o několik jednotlivých kusů. Kromě firemních prodejen společnosti Country Life šlo o tyto obchody:
ANTLOVÁ Kateřina, Břeclav
KOPECKÁ Monika, Řevnice
LUMO natur s.r.o., Praha 4
BAZALKA s.r.o., Hradec Králové
PLHOŇOVÁ Eva, Praha 4
KOSINOVÁ Miroslava, Praha 4
NOVÁKOVÁ Jana, Vysoké Mýto
SVOBODOVÁ Eliška, Kamenný Přívoz
KOŠTIALOVÁ Hana, Praha 9
DRECHSLER Jiří, Přelouč
VOZEMBOUCH s.r.o., Mníšek pod Brdy
ROZMARÝNA CZ s.r.o., Praha 5
SZPI doporučuje spotřebitelům, kteří uvedené bio-okurky v těchto prodejnách v minulých dnech nakoupili, aby nakoupené zboží nekonzumovali a buď je zlikvidovali, nebo se pokusili je vrátit. Pokud mají obavy o zdraví, nechť se obrátí na svého lékaře.
Zdroj: SZPI