Kontroly potravin vždy nějaký nedostatek zjistí. Třeba 780 sklenic prošlých zavináčů!

1. 6. 2012

Sdílet

Výsledky kontrol výrobců a prodejců potravin potvrzují jejich smysluplnosti a účinnosti. Veterinární inspekce provedly další šetření, podívejte se, s jakým výsledkem: V uplynulých deseti dnech řešili inspektoři krajské veterinární správy pro Karlovarský kraj v Hranicích u Aše prodej šunkového točeného salámu, který měl prošlé datum použitelnosti (1,5 kg), v Moravskoslezském kraji zase prodej 780 sklenic prošlých zavináčů (188,5 kg) a v Hradci nad Moravicí téměř 4 kg prošlých balíčků s kuřecími…

Výsledky kontrol výrobců a prodejců potravin potvrzují jejich smysluplnosti a účinnosti.

Veterinární inspekce provedly další šetření, podívejte se, s jakým výsledkem:

V uplynulých deseti dnech řešili inspektoři krajské veterinární správy pro Karlovarský kraj v Hranicích u Aše prodej šunkového točeného salámu, který měl prošlé datum použitelnosti (1,5 kg), v Moravskoslezském kraji zase prodej 780 sklenic prošlých zavináčů (188,5 kg) a v Hradci nad Moravicí téměř 4 kg prošlých balíčků s kuřecími játry a srdci, ty navíc posléze prodejce zmrazil a prodával jako zmrazené.

S teplotou si nikdo moc hlavu neláme

Nejčastější prohřešky, které mohou mít přímo dopad na zdraví lidí, se však týkají dodržování stanovené teploty při prodeji zejména sýrů, ale i masa nebo sádla.

V Jihomoravském kraji zjistili inspektoři v Břeclavi prodej 27 balení sádla po 600 g při teplotě prakticky 20 °C, přičemž výrobcem stanovená teplota je 5 °C.

Jihomoravského kraje se také týkal prodej pařených sýrů při teplotě přes 21 °C (má být 4–8 °C), celkem 16 kusů, a na farmářském trhu slovenská žinčice, 8 kg a různé slovenské sýry (23 kg), vše nad 15 °C, přičemž stanovená teplota je do maximálně 8 °C.

Na farmářských trzích v Praze byly též zjištěné problémy s prodejní teplotou u 15 kg špekáčků, 6 kg šunkové tlačenky, 26 kg zabijačkové tlačenky, 6 kg sekané (zaznamenané teploty byly od 10 do 32 °C), dále u zhruba 60 kg slovenských produktů – žinčice, másla a sýrů, a to při teplotě okolo 15 °C a problémy s teplotou čerstvého ovčího sýra a polotvrdého sýra, celkem okolo 20 kg, při teplotě mezi 10–15 °C.

V Moravskoslezském kraji zjistili inspektoři v prodejně ve Frýdku – Místku prodej masných výrobků, které byly skladovány v teplotě nad 12 °C.

Listerie a salmonela

Ve Středočeském kraji v Netvořicích u jednoho výrobce libových párků byla prokázána listerie, v Olomouckém kraji v Mohlenici u jednoho výrobce zase salmonela v drůbežím polotovaru marinovaná kuřecí křídla. V obou případech byl nařízen zákaz uvádění do oběhu a nařízena sanitace výrobního zařízení.

V Plzeňském kraji veterinární inspektoři prokázali téměř o 20 % více tuku v chodské pomazánce, než bylo deklarováno (mělo být 40 %). Šlo o 90 kg. Vyšetření provedli ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě.

A v Jihomoravském kraji ve dvou případech nedoložil výrobce nabývací doklady k prodávaným vejcím (Svitavy Předměstí) a na farmářském trhu v Hodoníně neuvedl prodejce u polských vajec úplné údaje pro spotřebitele (údaj o teplotě skladování, jakostní třídě a vysvětlení kódu producenta).

„Kontroly vždy nějaký nedostatek zjistí,“ říká Josef Duben, tiskový mluvčí Státní veterinární správy. „Ve všech uvedených případech bylo zahájeno správní řízení o uložení pokuty a dotyčné subjekty musejí počítat s následnými kontrolami.“

Zdroj: SVS

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).