Během letošního dubna a května provedla Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP) celkem 572 kontrol v pražských podnicích poskytujících stravovací služby.
Stručná statistická tabulka s počty kontrol, výšemi sankcí – jednotlivá období roku 2023:
A neodcházeli s prázdnou, stejně jako během měsíců předešlých. Během dvou měsíců provedli bezmála šest set kontrol a udělili 65 finančních sankcí v celkové částce 274 800 korun. Od ledna do května tak jde už o částku blížící se milionu korun. V čem provozovatelé nejčastěji chybují?
Špína byla všude
Kontrolním nálezům v dubnu i květnu dominovala naprosto nepřípustná špína, a to na nejrůznějších místech: podlaze, stropě, kuchyňském nádobí, mrazicím zařízení. V těsném závěsu za špínou následují rovněž zásadně hygienicky neakceptovatelné plísně, například na výrobníku ledu či mrazicím zařízení.
Četnost závad duben 2023
Ze strany hygieniků není tolerováno ani nevhodné skladování hotových pokrmů. V některých podnicích pokrmy uchovávali na zemi. V jiném případě zase personál provozovny uchovával hotové pokrmy – cukrářské výrobky, zeleninu společně s vejci – v papírových pokládkách, které mohou obsahovat původce průjmových onemocnění.
Četnost závad květen 2023
Kdo a v čem pochybil?
HSHMP sice zveřejnila seznam kontrolovaných subjektů, ovšem z něj se nedá vyčíst, v jakém podniku a v čem konkrétně pochybili.
45 kontrol hygienici provedli na základě veřejností zaslaných podnětů. Lidem ponejvíce v podnicích vadily nedostatky stran provozní hygieny a stavebně technického stavu provozoven.
29krát se hygienici v dubnu a květnu na kontrolu vydali kvůli podezření na zdravotní obtíže po použití pokrmu, přičemž 14krát se podezření ukázalo jako důvodné.
Mezi nejčastější pochybení proti pravidlům správné hygienické praxe patřily
● nedostatky v provozní hygieně;
● nedostatky v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací;
● nedostatky ve stavebně technických požadavcích na potravinářské prostory;
● nedostatky v označování rozpracovaných pokrmů;
● nedostatky ve skladování potravin;
● nedostatky v dodržování postupů na zásadách HACCP.