Kontroly v restauracích a stáncích: nepřípustná špína, plíseň a pokuty za milion

Sdílet

Dozor hygieniků v pražských stravovacích zařízeních je nadále zapotřebí, ukazují výsledky dubnových a květnových kontrol. Byly jich stovky a odhalily řadu problémů. Podrobně se s nimi můžete seznámit v grafech.

Během letošního dubna a května provedla Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP) celkem 572 kontrol v pražských podnicích poskytujících stravovací služby.

Stručná statistická tabulka s počty kontrol, výšemi sankcí – jednotlivá období roku 2023:

Stručná statistická tabulka s počty kontrol, výšemi sankcí – jednotlivá období roku 2023:

Autor: HSHMP

A neodcházeli s prázdnou, stejně jako během měsíců předešlých. Během dvou měsíců provedli bezmála šest set kontrol a udělili 65 finančních sankcí v celkové částce 274 800 korun. Od ledna do května tak jde už o částku blížící se milionu korun. V čem provozovatelé nejčastěji chybují?

Myší trus, špína, plíseň. Bistra a obchody musely po návštěvě hygieny zavřít Přečtěte si také:

Myší trus, špína, plíseň. Bistra a obchody musely po návštěvě hygieny zavřít

Špína byla všude

Kontrolním nálezům v dubnu i květnu dominovala naprosto nepřípustná špína, a to na nejrůznějších místech: podlaze, stropě, kuchyňském nádobí, mrazicím zařízení. V těsném závěsu za špínou následují rovněž zásadně hygienicky neakceptovatelné plísně, například na výrobníku ledu či mrazicím zařízení.

Četnost závad duben 2023

Autor: HSHMP

Ze strany hygieniků není tolerováno ani nevhodné skladování hotových pokrmů. V některých podnicích pokrmy uchovávali na zemi. V jiném případě zase personál provozovny uchovával hotové pokrmy – cukrářské výrobky, zeleninu společně s vejci – v papírových pokládkách, které mohou obsahovat původce průjmových onemocnění.

Četnost závad květen 2023

Autor: HSHMP

Kdo a v čem pochybil?

HSHMP sice zveřejnila seznam kontrolovaných subjektů, ovšem z něj se nedá vyčíst, v jakém podniku a v čem konkrétně pochybili.

45 kontrol hygienici provedli na základě veřejností zaslaných podnětů. Lidem ponejvíce v podnicích vadily nedostatky stran provozní hygieny a stavebně technického stavu provozoven.

29krát se hygienici v dubnu a květnu na kontrolu vydali kvůli podezření na zdravotní obtíže po použití pokrmu, přičemž 14krát se podezření ukázalo jako důvodné.

Mezi nejčastější pochybení proti pravidlům správné hygienické praxe patřily

● nedostatky v provozní hygieně;
● nedostatky v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací;
● nedostatky ve stavebně technických požadavcích na potravinářské prostory;
● nedostatky v označování rozpracovaných pokrmů;
● nedostatky ve skladování potravin;
● nedostatky v dodržování postupů na zásadách HACCP.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).