Zmrzlináři nezvládají hygienu a používají nepovolené barvivo

14. 8. 2015

Sdílet

Hygienici již letos zkontrolovali stovky prodejců zmrzlin. Šest jich bylo nuceno zavřít, desítky zmrzlinářů musely uklízet.

Stejně jako v předcházejících letech provádějí hygienici také v letošní letní sezóně kontroly výroby a prodeje zmrzlin. Oproti loňsku ale došlo k výrazné změně charakteru kontrolovaných provozoven. V hledáčku hygieniků jsou zejména stánky nebo občerstvení, kde je buď prováděna výroba zmrzliny studenou cestou, nebo je sem dovážena zmrzlina hluboko zmražená. V kontrole přípravy a podávání zmrzliny hygienici dále pokračují také v rámci běžného dozoru nad provozovnami, kde je zmrzlina pouze součástí nabídky, nikoli nosnou položkou sortimentu.

„V červenci letošního roku bylo provedeno čtyři sta dvacet kontrol výroby a prodeje zmrzlin ve více než třech stovkách provozoven. Mezi nejčastější závady patří opakované nedodržování provozní a osobní hygieny, neodpovídající značení zmrzlinových směsí i rozpracovaných polotovarů, neodpovídající podmínky pro skladování potravin nebo používání potravin s prošlou dobou minimální trvanlivosti. Z důvodu hrubého porušení hygienických zásad při výrobě a manipulaci s potravinami byl v šesti případech vydán zákaz činnosti,“ říká hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Zmrzlináři musí dezinfikovat

Za červenec bylo navrženo sedmdesát sankcí ve výši přesahující sto padesát tisíc korun. Hygienici dále uložili pětačtyřicet opatření, přičemž mezi nejčastější patří nařízení dezinfekce celého zmrzlinového stroje a pracovních ploch, likvidace polotovarů s prošlou dobou minimální trvanlivosti nebo nařízení povinného ověření mikrobiologické nezávadnosti zmrzliny.

„Od začátku roku 2015 bylo na mikrobiologické vyšetření odesláno 320 vzorků zmrzlin, z čehož 87 hodnotili hygienici jako nevyhovující. 24 vzorků bylo posouzeno senzoricky a 18 putovalo na chemické vyšetření. Hygienici u řady z nich zjistili používání polotovaru, který obsahoval nepovolené barvivo pro kategorii zmrzlin, a tento polotovar byl okamžitě zlikvidován,“ uvedla Dana Šalamunová, mluvčí ministerstva zdravotnictví. Kontroly zaměřené na zmrzliny budou intenzivně pokračovat po celou dobu zvýšeného prodeje, tedy nejméně do konce září.

Zdroj: TZ MZ ČR

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).