Hlavní navigace

Výsev kopřivky nemusí souviset s alergiemi. Vzácně ji může rozjet tlak nebo voda

Sdílet

 Autor: Depositphotos/Voyagerix
Pokud se vám na kůži objevily červené vystouplé pupeny, které urputně svědí, jde o kopřivku. Nejčastějším spouštěčem této vyrážky bývá nějaký alergen, ale u některých jedinců ji může vyvolat také chlad, sluneční záření, tlak na kůži, změna tělesné teploty či kontakt s vodou.

Ke zmírnění nepříjemných projevů kopřivky se obvykle používají antihistaminika a antidepresiva. V závažnějších případech jsou pacientovi lékařem předepsány kortikoidy, monoklonální protilátky nebo imunosupresiva.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je kopřivka?
  2. Typy kopřivky
  3. Léčba kopřivky
  4. Kopřivka u dětí vs. kopřivka u dospělých
  5. Kopřivka v těhotenství a PUPPP

Co je kopřivka?

Kopřivka (urticaria) je kožní onemocnění projevující se výsevem svědivé zarudlé vyrážky. Název urticaria vychází z toho, že vystouplé pupeny připomínají požahání od kopřiv. Kopřivka se může objevit náhle jako samostatný zdravotní problém a spouštět ji mohou nejrůznější faktory, přičemž často jde o reakci organismu na nějaký alergen. 

Vyvolat ji může také stres, sluneční záření nebo tlak vyvíjený na pokožku. U některých pacientů souvisí s přidruženým chronickým onemocněním – trpí na ni třeba astmatici nebo atopici. V závažnějších případech se může ke kopřivce přidružit angioedém. Jedná se o ohraničený otok v podkoží či na sliznicích. [1, 2, 3, 4, 5]

Typy kopřivky

Podle doby trvání rozlišujeme dva typy kopřivky:

  • Akutní kopřivka: trvá maximálně šest týdnů, u většiny pacientů příznaky ustávají spíše do několika hodin. Tento typ kopřivky souvisí nejčastěji s alergeny, trpí na ni hlavně děti.
  • Chronická kopřivka: trvá déle než šest týdnů, u těžkých případů přetrvává i léta. Tento typ kopřivky trápí spíše dospělé.

U každého pacienta může projevy kopřivky spouštět něco jiného. Tyto spouštěče označujeme také jako triggery. Podle druhu spouštěče existují:

  • Alergická kopřivka: mezi časté alergeny, které vyvolávají akutní kopřivku, patří určité druhy potravin (ořechy, kakao, čokoláda, ryby, rajčata, mléko nebo korýši), některé léky (nesteroidní protizánětlivé léky, léky na vysoký tlak, antibiotika a kodein), hmyzí jed, kosmetické přísady, pyly, zvířecí chlupy a některé rostliny.
  • Chladová kopřivka: reakce na chlad se dostavuje po kontaktu s ledovou vodou, chladným vzduchem nebo studeným předmětem. Kromě kožních reakcí se mohou u některých pacientů dostavovat otoky sliznic, což je dost nebezpečné, pokud otečou rty a jazyk.
  • Sluneční kopřivka: tzv. solární kopřivka se může objevit již několik minut po pobytu na sluníčku. Závažnost projevů se odvíjí od toho, jak moc velká plocha pokožky byla vystavena slunečním paprskům.
  • Fotoalergická reakce: nejedná se vyloženě o sluneční kopřivku, kterou způsobují sluneční paprsky samy o sobě. U některých lidí může dojít k alergické reakci kvůli tomu, že složky kosmetických produktů nanesených na kůži reagují s ultrafialovým zářením. Může jít o látky obsažené v opalovacích krémech, repelentech či parfémech.
  • Cholinergní kopřivka: tento specifický typ kopřivky je vyvolán změnou tělesné teploty. Výsev svědivých pupenů tak může nastat po horečce, horké koupeli, saunování či náročné fyzické aktivitě, kdy se člověk hodně zpotí a zvýší se mu tělesná teplota.
  • Stresová kopřivka: kožní vyrážka ze stresu navazuje na cholinergní kopřivku. Jako spouštěč zde ale vystupuje silná psychická zátěž (stres, úzkost či panika).
  • Tlaková kopřivka: tento typ kopřivky vzniká v důsledku tlaku nějakým předmětem na kůži. Typickým příkladem je třeba dlouhotrvající tření oděvu o kůži.
  • Dermatografie: kožní chorobou, která bývá někdy řazena mezi typy kopřivky, je dermatografie. Někdy se jí říká „psaní do kůže“. Po poškrábání pokožky se pacientům s touto chorobou objeví vystouplé skvrny, které zase samovolně zmizí.
  • Akvagenní kopřivka: jde o velice vzácnou reakci na styk kůže s vodou. Objevuje se častěji u dívek a mladých žen po proběhnutí puberty. Na reakci nemá vliv teplota ani zdroj vody. Problémy tak můžou způsobit i sníh, déšť, pot nebo slzy. Při pití vody k reakci nedochází, pokud se nedotkne rtů nebo jejich okolí. [6, 7, 8, 9, 10, 11]

Běžné medicínské omyly: Jak to je s lupáním kloubů, vejci či dětskou hyperaktivitou?

Pokud se jen trochu zajímáte o zdraví – a to byste měli – logicky musíte narážet i na spoustu nesmyslných doporučení a rad. A to jak těch, které se tváří zásadně, tak různých maličkostí, jako je třeba varování ohledně zadržování kýchání. Otestuje si, zda je snadné vás nachytat. 

Léčba kopřivky

Nejvýraznější příznaky akutní kopřivky odezní zpravidla do několika hodin až dní po kontaktu se spouštěčem. Pokud si je pacient vědom, co u něj tyto potíže způsobuje, měl by se danému podnětu cíleně vyhýbat

Ne vždy se ale dá kopřivce předejít, zejména pokud jde o souběh více příčin naráz. Léčba proto sestává z podávání medikamentů, které tlumí nepříjemné příznaky a snižují riziko dalšího výsevu vyrážky:

  • Antihistaminika: léky na alergii blokují účinky histaminu, což je pro zastavení svědění a dalších nepříjemných příznaků kopřivky klíčové. Antihistaminika 1. generace jsou považována za málo účinná, proto se u chronických stavů používají spíše antihistaminika 2. generace (cetirizin, loratadin či fexofenadin).
  • Antidepresiva: alternativou k antihistaminikům mohou být i některá antidepresiva. Konkrétně jde o amitriptylin a doxepin.
  • Kortikoidy: pacientům, kteří nereagují na antihistaminika, mohou ulevit kortikoidy, které tlumí zánětlivou reakci. Perorálně se užívá především prednison. Kortikoidy jsou vhodné jen ke krátkodobému užívání, protože se pojí s mnoha vedlejšími účinky.
  • Monoklonální protilátky: v rámci biologické léčby lze pacientům injekčně aplikovat omalizumab. Tato látka působí proti imunoglobulinu třídy E, kterého mívají pacienti s chronickou kopřivkou nadbytek.
  • Imunosupresiva: pro ty nejtěžší případy je rezervován cyklosporin A, který tlumí nadměrnou odpověď imunitního systému.

Pokud jsou u pacienta přítomny příznaky anafylaktického šoku, musí mu být okamžitě aplikován epinefrin. [12, 13, 14, 15]

Kopřivka u dětí vs. kopřivka u dospělých

Kopřivky u dětí a dospělých mají obecně velmi podobné projevy. Lišit se však mohou v závažnosti průběhu, době trvání a spouštěčích. Zatímco děti trpí spíše na kopřivku vyvolanou určitými potravinami a virovými infekcemi, u dospělých figurují jako významné spouštěče léky. Chronické kopřivky jsou u dětí sice vzácné, ale pokud se objeví, jen málokdy se přijde na konkrétní spouštěč. Takovýto typ kopřivky označujeme jako idiopatický.

Dalším rozdílem je doba trvání kopřivky. U dětí jsou častější akutní kopřivky, které do několika týdnů odezní, mívají však dramatičtější průběh a často se pojí s celkovými příznaky. Dospělí trpí spíše na chronické vyrážky, které mohou trvat měsíce či roky, příznaky jsou ale o poznání mírnější. [16, 17, 18, 19]

S jakým druhem alergie se potýkáte?

Kopřivka v těhotenství a PUPPP

Organismus těhotné ženy prochází významnými anatomickými a hormonálními změnami, je tudíž citlivější na nejrůznější alergeny. Proto nebývá nic neobvyklého, když se objeví kopřivka po pozření určitých potravin, léků či bodnutí hmyzem. Žena by měla v takovém případě vždy kontaktovat ošetřujícího lékaře, protože ne všechna antihistaminika jsou vhodná pro těhotné.

Specifickým typem kožní vyrážky, která se vyskytuje výhradně v těhotenství, je onemocnění označované jako pruritické urtikariální papuly a plaky v těhotenství (PUPPP). Incidence PUPPP je 1 na 140 těhotenství, objevuje se hlavně ve třetím trimestru. Skvrny se objevují hlavně na břišních striích, později se mohou rozšířit i na stehna, hýždě, hrudník a paže. Vyšší riziko vzniku PUPPP mají ženy, které:

  • jsou těhotné poprvé,
  • čekají potomka mužského pohlaví,
  • čekají dvojčata nebo trojčata. [20, 21, 22, 23]

Zdroje: nih.gov, mayoclinic.org, nhs.uk, allergyasthmanetwork.org, americanpregnancy.org, clevelandclinic.org, healthline.com, pennmedicine.org, medicalnewstoday.com, spirehealthcare.com, kidshealth.org, babycenter.com, dermatologiepropraxi.cz, solen.cz, derm.cz

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).