Olej z koriandru pomáhá k ochraně před patogenními mikroorganismy tím, že působí na buněčné membrány patogenů. V Journal of Medical microbiology byly zveřejněny výsledky výzkumu portugalské univerzity Beira Interior, podle kterého bakterie, včetně E. coli, Salmonella enterica a Bacillus cereus, mohou být eliminovány pomocí koriandrového oleje.
Vědci testovali 12 bakteriálních kmenů ošetřených různými koncentracemi koriandrového oleje. K usmrcení všech testovaných bakterií docházelo při aplikaci 1,6 % (nebo méně) koriandrového oleje. Více informací na www.bezpecnostpotravin.cz.
Kari chrání mozek
Nejen koriandr léčí, výsledky výzkumů prováděných týmem italských a amerických vědců naznačují, že také barvivo kurkumin, které dodává kari koření jeho žlutou barvu, může aktivovat klíčový enzym chránící mozek před oxidací. Ta je považována za hlavní faktor stárnutí a je rovněž odpovědná za neurodegenerativní poruchy typu Alzheimerovy choroby.
Čtěte také: I obyčejným mořením se lze předávkovat
Byly podány další důkazy antioxidačních účinků kari koření, u kterého bylo již dříve prokázáno, že příznivě ovlivňuje některé druhy rakoviny a autoimunitní choroby, jako je roztroušená skleróza.
Aktivace antioxidační dráhy je významná především pro tkáně s relativně slabou antioxidační obranou, jako je mozková tkáň. Nová studie rozšiřuje výzkumy o zjištění neuroprotektivních účinků kurkuminu. Výsledky výzkumu byly prezentovány na výroční konferenci Americké fyziologické společnosti (APS) ve Washingtonu.