Vlákno názorů k článku Koupit dobrý mražený špenát? To je sázka do loterie od andrej - Ahojte, test je to pekny, nabada ku kritickemu zamysleniu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 6. 2011 11:51

    andrej (neregistrovaný)

    Ahojte,

    test je to pekny, nabada ku kritickemu zamysleniu o kvalite potraviny, ale co takto pridat cenu za 400g scedeneho spenatu a trosku to prepocitat na pomer cena / vykon?

    Za predpokladu ze 100ml vody zo spenatoveho ladu vazi 100g vyjdu zaujimave cisla:

    vyrobca   | g   | voda | netto | na 400g | cena  | cena/100g | cena/400g
    clever    | 430 | 240  | 190   | 2,11    |  7,90 |  4,16     | 16,63
    bonduelle | 504 | 210  | 294   | 1,36    | 34,90 | 11,87     | 47,48
    findus    | 333 | 160  | 173   | 2,31    | 29,90 | 17,28     | 69,13
    nowaco    | 407 | 60   | 347   | 1,15    | 29,90 |  8,62     | 34,47

    Nakoniec sa ukaze, ze na beznu davku 400g spenatoveho pretlaku treba 2,11x Clever pretlaku (400g/190g) za 16,63 czk alebo 1.15x Nowaco pretlaku (400/347) za 34,47 czk.

    Tym samozrejme nechcem naznacit, ze by mal clovek kupovat automaticky najlacnejsie vyrobky. Je mozne ze Nowaco spenat ma aj ine kvalitativne vyhody (certifikovany vyrobca, kvalita suroviny, kvalita a setrnost spracovania, ...), cely test bol ale postaveny na porovnani obsahu vody.

  • 13. 6. 2011 14:51

    Kateřina Kolářová (neregistrovaný)

    Dobrý den! Děkujeme za přepočet a za přehlednou tabulku. Máte pravdu, že takto je to nejvíce vypovídající. Sami jsme zvažovali, zda takový přepočet udělat, ale proti stál jeden argument: špenát, který nejčastěji kupuji, stál v testu o pětikorunu méně, než kolik za něj běžně dám. Tedy: v každém obchodě stojí ten který špenát jinak, cena se dokonce mění vzhledem k akčním nabídkám ze dne na den, takže jsme od přepočtu upustili, protože už ve chvíli, kdy bychom ho vydali, to nebude pravdivé vzhledem k vývoji cen... Nicméně děkujeme za něj!

  • 13. 6. 2011 17:15

    Standa (neregistrovaný)

    Špenátový protlak si člověk většinou kupuje, aby si z něj udělal přílohu k jídlu. A tam nadbytečná voda vadí. Jejím vyvařením zase znehodnotíte špenát.

    Protlak od Cleveru je dobrý leda tak na polévku. Pokud chete přílohu, je třeba to jejich bláto řádně zahustit strouhankou a škrobem, aby se to dostalo alespoň na hranici poživatelnosti. Koupil jsem ho jednou, a nikdy více.

  • 13. 6. 2011 23:28

    Inkvizitor (neregistrovaný)

    A to je takový problém vodu vytlačit nebo vyvařit? Do špenátu se na zahuštění kromě toho dává jíška a ne škrob, člověče.

  • 14. 6. 2011 8:45

    Majka (neregistrovaný)

    Jenže proč bych měla vytlačovat vodu, která do výrobku prostě nepatří, jistě ne v takovém množství (vyvaření je s prominutím blbost)? Navíc když se mražený špenát (resp. protlak), před tepelnou úpravou nerozmrazuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).