Je to pravda místy trochu komické, ale pořád lepší, když se o tom mluví, než kdyby se o tom nemluvilo.
Mě hrozně baví, jak všichni juchají nad šířkou dnešní nabídky potravin... ale když se na to podíváme blíž, zjistíme, že sice máme na výběr dvacet druhů místo tří, ale stravitelné jsou zase jenom ty tři, a všechno ostatní že jsou náhražky. Kdepak je například konec konzervám "Chatka", ve kterých byla pěkně vyskládána celá krabí klepítka, a stálo to míň, než dneska stojí balíček surimi? (nápověda - konec jim je tady, cena se zdvacetinásobila a obsah je poloviční: http://www.potravinydomu.cz/produkt/18955-CHATKA-maso-kamcatskeho-kraba-100-185g/index.htm :D)
No kdyz uz si chceme pripominat stare dobre casy - vzpomenme si treba na pomazankove maslo... Nebo treba takova ta slana rybi pomazanka nabarvena naruzovo, tak se za socialismu klidne prodavala v kelimku nebo tube s napisem "Lososova pomazanka".
To by dneska bylo stezi myslitelne, o tom co je tam za dobra ecka to jsme si taky driv nepocetli.
Pomazánkové máslo mi nikdy nevadilo a dodneška mi nevadí. Když je někde napsáno "pomazánkové", je jasné, že je to zamýšleno do pomazánek a ne do pečení.
A co se lososové pomazánky týče, vím zcela jistě, že její nelososový původ byl na kelímku zmíněn (pamatuju si to, protože právě s její pomocí jsem tenkrát malému synovcovi vysvětloval, co to znamená, když je něco "à la" :)). Ale sám jsem měl radši "humrovou", ta "lososová" mi připadala opravdu příliš slaná.
Je ovšem pravda, že na uvádění složení se nehrálo. Maximálně se člověk na hořčici dočetl "konzervováno kyselinou benzoovou". Aspoň ale bylo na každém výrobku číslo normy, podle které se složení řídilo. Dneska už se na normy nějak nehraje...