Krabicové víno: Jedovaté není, ale…

6. 10. 2009

Sdílet

Nejlevnější víno z krabice vám zajistí rychlou a hodně hnusnou kocovinu. Přesto existují spotřebitelé, kteří na něj nedají dopustit. Potřeba ušetřit je zkrátka mocnější. Vážně chcete ochutnat víno z krabice? Udělala jsem to za vás a nabízím své zkušenosti.

Zatímco ochutnávku psích bio konzerv jsem zvládla se ctí, s dnešním úkolem jsem se potýkala mnohem hůř. Rozhodla jsem se, že prozkoumám krabicová vína.

Nedolehla na mě finanční krize, ani jsem se nezačala kamarádit s lidmi na okraji společnosti, dokonce ani nevyhledávám společnost podivných individuí, která se bez laciného a mizerného alkoholu neobjedou. Jen mi přijde spravedlivé, abych při svém putováním za vínem prošla i nejnižší cenové kategorie. Kupodivu i víno v krabici má své obdivovatele, a to nejen mezi bezdomovci.

Chutná vám krabicové víno?

Jedovaté není, ale…

Krabicové víno jsem si nesla domů potajmu. Nechtěla jsem potkat někoho ze známých a vypadat jako těžký alkoholik, který se spokojí se vším. Pořídila jsem španělské víno s názvem Vino de Mesa a stálo mě celkem 28 Kč. Úspěšně jsem nápoj dopravila domů a s očekáváním otevřela. Nalila jsem víno do sklenky a pustila se do degustace.

Očekávaní jsem neměla příliš velké, i když na obalu bylo uvedeno, že toto víno ocení zejména milovníci červeného. Dokonce výrobce měl tu drzost napsat na patok, že je vhodný ke každodenní konzumaci.

Nejprve jsem přičichla. Do nosu mě praštil ostrý chemický zápach. Víno vůbec nevonělo jako víno, ale páchlo po síře. Není divu, když nápoj siřičitany obsahuje. Díky nim jde takřka o nesmrtelnou záležitost, která vydrží věky. Síra totiž spolehlivě vyhubí všechny možné škodlivé mikroorganismy. V opravdu kvalitním víně ji ale nenajdete, protože likviduje přirozenou lahodnou chuť vína.

Po čichovém hodnocení jsem opatrně ochutnala. Přiznávám se, že jsem si jen ucucla a stejně jsem cítila nezaměnitelnou chemickou chuť. Znechuceně jsem vyplivla a začala přemýšlet, jak tento dojem předat čtenářům. Nápoj je neskutečně trpký a v chuťových pohárcích vyvolává pocit hnusu. Navíc po něm dlouhou dobu zůstává příšerná pachuť, to i přesto, že si pečlivě vyčistíte zuby a vydrbete jazyk. Tedy v žádném případě nezkoušejte chutnat!

Nakupujte ve večerkách

Sama jsem se vydala pátrat po nekvalitních a velmi levných vínech do obchodů. Hned v prvním jsem měla štěstí. Jinak mizerně zásobená Jednota v Milovicích, kde bydlím, nabízela hned několik druhů krabicových a vín v plastových nádobách. Zaujal mě výrobek s názvem Hradní svíce, ten je nabízen jak v tetra-packu, tak v plastu. Podle obalu jde o nápoj vinného typu, tedy nikoliv víno samotné. Je ovšem levné, za litr zaplatíte méně než 30 Kč. Navíc jde o typický nápoj, kterým se opíjí mladiství.

Výborným místem pro nákup krabicového vína jsou zapadlé večerky. Zde obvykle objevíte více druhů levného vína za velmi sympatické ceny. V těchto obchodech snadno koupíte i nekvalitní vína ve skle, takové Klášterní tajemství nebo Sv. Urban patří ke klenotům mizerných nápojů, které se tváří jako vína. Pokud čekáte nechtěnou návštěvu, jde o skvělou volbu. Raději ale nalévejte hostům než sobě. Hrozí těžký bolehlav.

Naproti tomu čím noblesnější a lepší obchod s potravinami, tím menší pravděpodobnost, že na krabicové víno narazíte. Velké hypermarkety tato vína mají v nabídce, ale mnohdy jen omezeně, aby příliš nelákaly k nákupům bezdomovce. Dokonce v nově zrekonstruovaném obchodním domě My, bývalé Tesco na Národní třídě v Praze, je ke koupi pouze jeden druh krabicového vína. Prodavačka mi vysvětlila, že jsem přece v pěkném obchodě, kde nakupují slušní lidé, žádná verbež. Skoro jsem se pak styděla vložit krabici do košíku.

Odpad v krabici

Všechny potravinářské výrobky, včetně alkoholických nápojů a tedy i vína, podléhají české i evropské legislativě, která upravuje jejich výrobu. V krabicích a plastových lahvích najdete víno označované podle zákona jako stolní víno. Jde o nejnižší kategorii vín. Stolní víno může pocházet z hroznů vyprodukovaných v jakékoliv zemi EU, a to z odrůd moštových, stolních a neregistrovaných. Nesmí být označeno názvem odrůdy, oblasti, vinařské obce, viniční tratě nebo jiným zeměpisným názvem. Na obalu tedy může být uvedena jen země původu, u krabicových vín je to zpravidla Španělsko nebo Itálie.

„Největší úskalí u tohoto vína je, že mnoho výrobců zneužívá nízké ceny  a opravdu na výrobu tohoto vína využívají pouze  ty nejhorší hrozny a  takříkajíc odpad, který by se do jakostních vín či vín produkovaných v lahvích ani neodvážili použít. To se většinou týká klasických tetrapackových krabic a pet lahví,“ vysvětluje Eva Strnadová, právnička ze Sdružení na obranu spotřebitelů.

Na trhu jsou ale také vína v plastu, která se na první pohled tváří jako moravská. Jde však jen o fintu, kterou používají prodejci vína ke zvýšení zisku a napálení spotřebitelů. To, že se levné víno prezentuje jako moravské, ještě neznamená, že skutečně pochází z Moravy. Obvykle jde o zahraniční vína, která se k nám dovezou v kontejnerech a v České republice se lahvují. Pečlivě si proto projděte obal. Obvykle na něm objevíte informaci, že hrozny pocházejí ze zemí EU.

Seriál: O víně

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).